觀塘市中心寫字樓重建項目冇得翻身

278 回覆
149 Like 6 Dislike
AA又吹北都會
邊個租?
棟野真係好撚核突。
雖則油旺研究話就話係學術研究,但其實政府已經全速配合緊﹐例子如下:

研究規劃建議1:
彌敦道/亞皆老街主要商業大道:
• 進一步促進主要商業軸的重要性,建議更改沿彌
敦道及亞皆老街的土地用途為「商業」地帶,進
一步提升准許地積比率,加入如辦公室、零售、
娛樂、服務式住宅等用途。(MRCP「+」建議)

2023-06-28 新聞1:
... 因應市區重建局(市建局)2021年完成的油麻地和旺角地區大型規劃研究(下稱油旺研究),城規會去年率先就《旺角分區計劃大綱圖》(下稱旺角大綱圖)進行一系列修訂,規劃署最新亦就《油麻地分區計劃大綱圖》(下稱油麻地大綱圖)向城規會提出類似的建議,其中彌敦道兩旁的商地高度限制,最新建議由110米(主水平基準以上.下同)放寬30米或27.3%,至140米,更是城規會繼2021年後再度放寬此類土地的高限,兩次累計放寬40米或40%。...

研究規劃建議2:
• 引入規劃機制,例如提升分區用途及價值,整合街區、地積比率轉移及互換等以鼓勵市場的參與

2023-07-07 新聞2:
...為加快市區更新,城市規劃委員會今日就地積比率轉移先導計劃公布新規劃指引,以油麻地和旺角作試點推行,容許在用地之間轉移地積比率,為私人倡議提供誘因。指引即時生效,2025年作檢討。

另外最重要一點係,新引入既地積比轉移工具可以繼承重建地盤(舊樓)超出分區計劃大綱圖之樓面面積 (Grandfathered GFA),好多之前財務唔可行既重建都變可能。

2023-06-16 新聞3:
「...政府就「油旺區」轉移地積比先導計劃方案,昨提交城規會,其中「接收地盤」(機制下獲提升地積比的地盤)地積比率最多可增3成,若有超出規劃大綱圖上限的樓面,在重建時亦可獲「繼承」,此舉令區內地標舊樓群「八文樓」,或成為地積比率達20倍的巨無霸重建項目...」

八文樓係2年前就冇可能,但今時今日又未必喇。

Source1:https://www.news.gov.hk/chi/2023/07/20230707/20230707_195512_198.html
Source2:https://www.news.gov.hk/chi/2023/07/20230707/20230707_195512_198.html
Source3:https://ps.hket.com/article/3549630
借地重建係想換好d既地組
而家情況就好似玩緊模擬城市咁
當棟大廈黑咗變咗死場
然後就不再有然後
隊冧業主個屎眼
啲代理炒尻晒商業team就知office幾淡,未來睇唔到轉機,唔好起商廈啦,無人租ga
東九龍大把吉位
大廈供應遇上covid WFH 再遇上外脂走佬
完美
件事係mtr計完數唔值做,重建個站份份鐘仲貴個起個站,塊地又細,起樓完要避開路軌起既話,foundation ,structure 都會特別貴,大家好似當咗mtr係政府or慈善機構禁
全世界做公共交通點會唔蝕錢
係你當地鐵係半個地產商去諗
先幫佢傾斜 要有利可圖先做
原來做公共運輸唔係諗乘客
係條塊地我點用點起做非車務收入先叫有遠見
咁九巴同城巴都好應該將車廠攞來起樓起寫字樓租出去
再唔係用錢買啲交通交匯處自己攞來發展
係香港先咁崎型
觀塘線本身呢條線就應該要諗重置或擴建
成條線既存在根本跟唔到咁多年沿線人口發展
下下加密車次 加到已經到超負荷地步
如果你係想港鐵傾向乘客,你就叫政府資助,補貼,港鐵對比起世界其他鐵路唔使蝕錢既原因就係因為佢依家做埋地產商先可以自負盈虧仲可以俾返勁多稅收政府,你可以叫政府俾九巴用上蓋起樓,但收益分分鐘回唔到本,同埋港鐵可以起樓係同政府既利益交換,港鐵免費幫政府起鐵路網絡,政府俾返物業發展權港鐵,但巴士冇咩利益可以同政府交換,本身賣地個時已經可以叫發展商起埋交通交匯處

你依家既論點係又要緊馬兒好,又要馬兒不吃草,如果你想港鐵既發展策略係“搞手都係諗住打個和“既話,政府支出就仆街了,哩d係咪就係你既遠見? 你嘅諗法會唔會崎型多d?
你地成日以為自己俾咗小小車錢就係皇帝,但唔睇下人地真正既皇帝係物業買家,車費年年加都追唔到維修支出,仲想叫人蝕住起車站

簡而言之,重建觀塘站唔符合成本效益,港鐵作為對股東負責任既企業,唔take URA 既offer 係合理
平一半都唔掂
港鐵呢隻巨獸,冇服務質素,一早應該被取締、併入政府
唔使你錢最大聲
Hi 港鐵職員?

港鐵服務質素有幾好、有幾多意外發生又唔使罰錢,大家知咩事

港鐵,就係一個以物業發展套取非常豐厚利潤之一個公共交通機構,但好可惜,響咁豐盛嘅盈餘之下,佢依然做唔到相關嘅質素

經濟學角度,Privatisation嘅好處,就係要提高一個機構/部門嘅效率;歷史上世界各地都有好多故事,就係講緊私有化之後,呢啲機構/部門嘅效率點樣提升,或者倒返轉,拒絕私有化之下,呢啲機構或者部門係繼續如何提供低質素服務

賺咁多錢比咁嘅質素出嚟都可以接受,咁其實我覺得都可以行返社會主義
講緊你不負責任地話私有化算,私有化仲會低效率咗你睇依家個政府
我就係想講,私有化應該有效率,但而家私有化左,仲要係講緊佢以地產業務為主、賺取咁豐厚盈餘之下,都冇辦法提升佢本來就應該要有質素嘅主業務,即係交通運輸業務

倒不如將佢公有化
依家未私有化bor
私有化姐係由上市公司變做唔上市,依家未變政府野都係禁,變咗你只可能expect再差d
變返寫字樓,租貴返晒就全部執得柒
講真觀塘果堆2線港企根本捱唔起貴租,只狼而家咁殘殘地平租先生存到
或者考慮賣一忽比港鐵擴建觀塘地鐵站大堂,利用埋港鐵力量減低總額,應該會有發展商願意投標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞