觀塘市中心寫字樓重建項目冇得翻身

278 回覆
149 Like 6 Dislike
係, 講真黨鐵近十年加價都算加得小
對比起巴士或者小巴 其中一個因素就係地產

而家巴士加左幾次價仲貴過黨鐵
政府自己都瘦緊身

將啲要租office 既部門踢去空置校舍
油塘茶果嶺落返偉業街咁痴線?

即係我去觀塘海濱要去左油塘先
真係goodest logic
關咩事
跟本近年啲設計就係垃撚圾
原本兩個天星碼頭位置都靚到仆佳
一落船就直入商業中心
搬一搬一齊要行多8-10mins
已經係樓上條友講既咩左兜右兜就8min
仲要呢到只係夠你行返原先個位
你要去入啲又再on top加上去
中環灣仔仲係本身就係商業核心都咁
事實係就算你真係去左日本,但係office hour做到野,老闆都係會唔高興你去左日本
因為冇人搭船>搬個碼頭出去>遠左更加冇人搭船

佢地唔會諗到紅字嗰part
淨係會諗到前面

dllm灣仔碼頭真係遠到呢
同埋如果你火車過海唔係去會展,係去返灣仔站周邊嘅地方
我會建議你直接去金鐘轉返灣仔
唔好喺會展落,因為真係好撚遠
腳程快夠膽賺到一兩分鐘
不過你都行到濕撚晒
臭港
其實我打錯左, 係開源道太窄

不過其實政府係預你短途都係行路
去海濱道行路咪得
觀塘重建完仲衰過未重建嗰陣
Wfh興起好全世界寫字樓市場都唔掂 仲揸住咁多商廈依鋪真係玩完
即轉起data center囉

不過人地唔拉海底光纖俾你喎
挑 起個噴水池都10球
點發展呀咁既成本on9
有冇係中環中心行去碼頭搭船
行左25mins仲要趕船差啲死
嗰個位真係慘到仆街
俾政府水咗入去
甲級寫字樓對住公屋
佢地要逼人公共事業要蝕住做先得架
唔係已經有新地標喺牛頭角站附近啦咩
就算起好咗,地鐵站都頂唔到咁多乘客
簡屋side
而家要搞北部 仲觀塘
呢個咪客運收入,姐係車務
點會唔關事, 就係因為工廠區格局先無得穿
你要穿到出去就等啲工廈重建慢慢駁天橋

天星碼頭就擺明要填海整商廈 + 中環灣仔繞道
填左塊地而家咪比四叔投左發展商廈
另外政府想天星死好耐啦
data center 就唔洗係觀塘啦
去將軍澳工業邨起

不過連google 都走撚埋
依家一堆人移民,預咗未來蝕la,都係個句,除非你地叫到政府落order,唔係嘅話冇可能同你蝕住做
MTR其中一個賺錢位係當佢起鐵路個陣補既地價係只計鐵路既價,唔包起物業嘅土地溢價,但你已經叫佢在觀塘已發展既地方買地起野,成本係遠高於佢起個新站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞