[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖(7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
由舊登到而家,相信大家都對呢個皮鞋post有上下嘅印象同概念,基本上呢個post希望可以比到大家係連登入面有個地方可以交流對classic menswear(如西裝或皮鞋),皮具及保養(我見之前嘅post有巴打問過如workboot都歡迎交流心得經驗),以至grooming嘅心得。係開始呢個post前,希望新入黎嘅巴打可以花小小時間睇咗第一個post啲資訊先,而如果你可以追翻之前嘅post就更佳。

首先係討論之前,希望大家可以將心比心,睇睇下面既幾條規則,令討論氣氛可以更好 ︰

1. 和和氣氣,唔好嘈交,理性討論,無論打扮、工藝上都可以傾。

2. 希望各位新朋友可以將第一個post 入面第一頁既內容先睇一睇,有個基本認知,會比較好討論。

3. 此PO歡迎提供折扣資訊、購買方式等討論,如果有買錯Size之類,係度搵人轉手可以接受,但請唔好明目張膽做生意。

【西裝去邊度訂或做?可以參考以下:】

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen,尖沙咀Peter Lee , fascino bespoke,中環refinery。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

【舊post連結:】
https://lihkg.com/thread/5577/page/1
https://lihkg.com/thread/77665/page/1
https://lihkg.com/thread/119111/page/1
https://lihkg.com/thread/148033/page/1
https://lihkg.com/thread/291827/page/1

以下開放討論,歡迎分享圖、心得或以上資訊之更正。
推薦西裝舖多左間Refinery,新開架?上網search唔到
劉明
其實我一直覺得咁樣擺個list響頭唔多好
推薦西裝舖多左間Refinery,新開架?上網search唔到

某巴打既新鋪

某巴打既新鋪

原來如此
我見呢排allen edmonds 有sales 平左好多. 想問下巴打 allen edmonds 定 meermin 好d?
我見呢排allen edmonds 有sales 平左好多. 想問下巴打 allen edmonds 定 meermin 好d?

我揀AE
個List係咪唔包MTM?
對meermin上兩星期落雨整濕左鞋面, 放左係陰涼地方一排, 而家乾晒, 不過鞋面變到唔平滑, 啲皮有小小浮起左咁, 請問點處理好?
今日落雨對suede濕L曬
有咩要做

我揀AE

AE會係咩網買? nordstorm? 有無試過佢d factory second?

我揀AE

AE會係咩網買? nordstorm? 有無試過佢d factory second?

AE個網做乜

我揀AE

AE個網做乜

Geo IP Block

我揀AE

AE個網做乜

Geo IP Block

ae個官網都已經好幾年係咁, 舊時就redirect去個殘體字 cn domain嘅網站, 而家直頭出error message.
今日落雨對suede濕L曬
有咩要做

塞shoe tree放係陰涼地方唞乾對鞋。
對meermin上兩星期落雨整濕左鞋面, 放左係陰涼地方一排, 而家乾晒, 不過鞋面變到唔平滑, 啲皮有小小浮起左咁, 請問點處理好?

想知+1
皮質問題?

想知+1
皮質問題?

當然啦!

想知+1
皮質問題?

我對meermin都係咁 搞到而家落雨先拎尼著

想知+1
皮質問題?

當然啦!

請問有冇得救

想知+1
皮質問題?

當然啦!

請問有冇得救

我朋友對Carxxna 都係咁,乾咗應該會平番,平唔番可以熨下佢,不過你不會有熨鞋的iron,所以都無乜可以做

想知+1
皮質問題?

當然啦!

請問有冇得救

我朋友對Carxxna 都係咁,乾咗應該會平番,平唔番可以熨下佢,不過你不會有熨鞋的iron,所以都無乜可以做

熱匙羹幫到你

想知+1
皮質問題?

當然啦!

請問有冇得救

熱匙羹幫到你

果然好計

想知+1
皮質問題?

當然啦!

請問有冇得救

熱匙羹幫到你

唔該晒, 等我試下先, 有冇話幾熱先燙得平?

我揀AE

上個weekend 買左兩對 AE x club monaco
一對 cigar shell chukka
一對 color 8 penny loafer
折完一千8百幾一對
本身諗住入埋對color 8 chukka
不過都係想入Alden.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞