[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖(7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

我今日都牛津喎

此件就係x鷹

攪乜打橫咗?

我今日都牛津喎

此件就係x鷹

攪乜打橫咗?

...bespoke你俾八至十倍價錢再諗啦

四倍高x可以有對

定係實際點Zee's

如果唔訂造剩係想買對手製皮鞋又有咩舖頭可以揀?

徐記係訂造,只是得幾個楦型你揀,款亦有D限制,基本上對鞋都係手製的,除咗你要條假外沿。所以做手製Blake 係最穩陣,我有對著咗七年仍著緊,雖然不常著

Blake手製無乜意義,再者落雨著真係漏水漏到喊出黎

手製本身就有其意義,我唔明點解手製Blake 就無意義
我星期六就同渡邊先生討論過佢對手造Blake loafer

唔同造法有唔同用途,無人叫你落雨著對blake出去踩水氹㗎,落雨著雨boots啦!

最少功能上手製blake同機製blake分別唔大。我唔係情懷人,welted construction 手製同機製係真係有結構上同本質上既差別,但blake無囉

如果你只是想要X工房的水準,咁你不如去文華間美x或尖咀間徐x啦!

如果你問我,我就話徐記肯定比x工房好,而且平好多

好, 咁我去徐記行一轉先

「講」到好高級,實質係點就一睇就知

咁4000蚊徐時交到合格有餘啦

「合格」同「高級」兩個概念黎架wo喵爺

咁4000銀係「高級」的話,整一對去再認知真「高級」都係好既方法啦,徐時基本手工同做法都做足

咁比那些工廠做的,黐膠水的,都可以話係高級咗嘅,唔係個個都捨得花兩三萬造對鞋嘛

我唔係話佢唔好,合格有突啦,只係真係未去到「高級」囉

我今日都牛津喎

此件就係x鷹

攪乜打橫咗?

如果你只是想要X工房的水準,咁你不如去文華間美x或尖咀間徐x啦!

如果你問我,我就話徐記肯定比x工房好,而且平好多

好, 咁我去徐記行一轉先

咁4000銀係「高級」的話,整一對去再認知真「高級」都係好既方法啦,徐時基本手工同做法都做足

咁比那些工廠做的,黐膠水的,都可以話係高級咗嘅,唔係個個都捨得花兩三萬造對鞋嘛

千幾兩千,用法國皮,算係咁啦!相對那間乜鬼工房,我覺得抵食好多囉。

千幾兩千,用法國皮,算係咁啦!相對那間乜鬼工房,我覺得抵食好多囉。

所以我無話佢唔掂,只係距離高級仲有好大一段距離

...bespoke你俾八至十倍價錢再諗啦

四倍高x可以有對

定係實際點Zee's

徐記係訂造,只是得幾個楦型你揀,款亦有D限制,基本上對鞋都係手製的,除咗你要條假外沿。所以做手製Blake 係最穩陣,我有對著咗七年仍著緊,雖然不常著

唔同造法有唔同用途,無人叫你落雨著對blake出去踩水氹㗎,落雨著雨boots啦!

最少功能上手製blake同機製blake分別唔大。我唔係情懷人,welted construction 手製同機製係真係有結構上同本質上既差別,但blake無囉

簡單啲講係咪即係blake唔防水, hand welted防?
如果for將來換底, blake會唔會比較麻煩?
如果同樣係黑色oxford suede會唔會冇咁formal?
如果同樣係黑色oxford suede會唔會冇咁formal?

定係實際點Zee's

簡單啲講係咪即係blake唔防水, hand welted防?

Blake最多換兩到三次,因為blake係直接鞋面鞋底車埋一齊,所以換唔到幾多次,同時因爲少左d結構,個底無咁厚身,受力時緩衝亦比較差,所以底會比延條結構更快磨慢。

好處無更加flexible、輕身,所以好多室內鞋、pump都會用blake。高級貴野就有機會用成對blind welted,不過貴到抽筋,而且唔係個個肯做。

我所指既唔係三四千未必肯做,係三四萬都未必肯做。我唯一見過實物全鞋blind welted既係我朋友既一對John Lobb Paris Bespoke。

Blake最多換兩到三次,因為blake係直接鞋面鞋底車埋一齊,所以換唔到幾多次,同時因爲少左d結構,個底無咁厚身,受力時緩衝亦比較差,所以底會比延條結構更快磨爛

好處更加flexible、輕身,所以好多室內鞋、pump都會用blake。高級貴野就有機會用成對blind welted,不過貴到抽筋,而且唔係個個肯做。

我所指既唔係三四千未必肯做,係三四萬都未必肯做。我唯一見過實物全鞋blind welted既係我朋友既一對John Lobb Paris Bespoke。

錯字
想請問下一千蚊以內budget,邊度造恤衫好?(唔一定要用盡個budget,有更抵屌既選擇就更好)
冇乜特別要求,主要係自己身型奇怪,RTW著得唔舒服
以前去過graly同jantzen造,想試下其他
包頭同裁縫店都可以,反正我都係入到去講低基本要求就得,唔使好服務/快交貨

唔該晒各位巴打先 

Graly同jantzen有乜問題?點解想轉?

除左pattern對得唔齊之外冇大問題
同時我又唔覺得佢地有咩吸引到我淨係幫襯佢地,所以就想試下其他,先知邊間先最啱自己
簡單黎講,純粹係我好奇想試新野

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!
我覺得價格同手工都合理,就我見過的,比Jantzen一定好D,價錢也貴少少

唔好介意我問多句(免得搞錯去左第二間嘛),係咪16樓?

唔該晒巴打 
想請問下一千蚊以內budget,邊度造恤衫好?(唔一定要用盡個budget,有更抵屌既選擇就更好)
包頭同裁縫店都可以,反正我都係入到去講低基本要求就得,唔使好服務/快交貨

唔該晒各位巴打先 

同時我又唔覺得佢地有咩吸引到我淨係幫襯佢地,所以就想試下其他,先知邊間先最啱自己

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!
我覺得價格同手工都合理,就我見過的,比Jantzen一定好D,價錢也貴少少

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

唔該晒各位巴打先 

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

X鷹喎

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

X鷹喎

對唔住我on9左

唔該晒各位巴打先 

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

唔知就咪亂插咀啦!
x鷹喺係16樓呀

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

唔知就咪亂插咀啦!
x鷹喺係16樓呀

一時個腦短路姐

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

唔知就咪亂插咀啦!
x鷹喺係16樓呀

一時個腦短路姐

可以試下x鷹

我唔包生仔㗎!

唔該晒巴打 

好明顯唔係啦

唔知就咪亂插咀啦!
x鷹喺係16樓呀

一時個腦短路姐

嚇得我 
即係我冇搞錯啦,唔該晒上面幾位巴打 

佢收幾錢先?

一般three pieces ~$5k.
VBC ~$7-8k

你去上面個出圖個巴打間整重好

其實我幾滿意PL做出黎既西裝質素
而價錢唔係我棟西裝既重要指標

再上面介紹個一間性價比好高?

我覺得相對PL,DB跟得足同埋畀到更多意見,而價錢係相若

ching 會 prefer DB or Browns?

兩間其實差唔多
所以我建議你去佢哋Facebook睇多啲佢哋嘅相
睇下邊種style你鍾意多啲

DB 褲好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞