[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖(7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

自貼一張
插得細力啲

對襪好似Uniqlo.....? haha

Muji 都係平嘢啦。
其實真心想知邊度多argyle socks 賣,平時淨係識留意muji/U記,上Pantherella個網啲款又睇唔啱

Happy socks 呢?

望吓先,謝麻甩巴
係新加坡造左件safari jacket
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
Seamless Bespoke
二千有找

ThunderMarch開鋪,但覺得Pattern都係麻麻

ThunderMarch好似係focus鞋?
衫唔關佢事
BTW我都有modify佢個design

衫應該係Lusso Tailors
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
二千有找

衫唔關佢事

三個夾份開,Lusso做衫,ThunderMarch鞋買手,重有位新加坡bespoke shoe maker

講下講下咁似某間香港鋪
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
二千有找

衫唔關佢事

三個夾份開,Lusso做衫,ThunderMarch鞋買手,重有位新加坡bespoke shoe maker

講下講下咁似某間香港鋪

布行?

yes
係真係識睇之前都係搵番洋服舖先
有排學呀

其實都唔係洋服鋪定包頭的問題,而係有無心做好見衫的問題。
其實洋服鋪同包頭都可以有同樣問題,就係見你乜都唔識,無要求,件衫攪到點都看不出問題,咁咪求其交件衫比你,收錢算囉

包頭王又成功令新手中伏。

唔知頭唔知路用包頭真係死得
包頭post真係令好多新手行多好多冤枉路

作為中伏既新手我自己係咁睇
我覺得食屎的確可以大大提高學習速度
若果今次唔搵13F, 我都唔知原來做西裝要考慮咁多細節
即使我今次搵左好洋服舖整得滿意,我都會想沖上包頭撞下板了解下自己既問題

學費2500又唔算貴, 可以享受下學野(食屎)過程, 都不錯

不過想正經做一套西裝既就最好唔好上去啦

又或者第一次去好啲嘅洋服鋪造
再去搵包頭試一套 睇下效果點

係咁容易就好囉

係造嘅過程慢慢交流慢慢學囉
冇野係一步登天嘅
同埋都唔會要求蔗渣價錢燒鵝味道
星期尾又係雨靴出動時間了

好sad

好sad

今日熱到流淚,家貓熱到六點就嘈醒,唔肯食罐頭
擺返皮件:Ashland x Massdrop Color 4 Shell moc wallet,都係暗紅

好sad

冷氣

好sad

冷氣

開左,唔WORK,兩日都六點起身影日出
又熱又焗,出咗去一陣就出晒汗
有朝仆街整花左個鞋頭
點搞先冇咁明顯?

好sad

冷氣

開左,唔WORK,兩日都六點起身影日出

開大d
有朝仆街整花左個鞋頭
點搞先冇咁明顯?

故事教訓你要打蠟
請教吓,呢到有無巴打著alden?
岩岩入左對cordovan alden tassel loafer, 諗緊打唔打鞋頭鐵好
岩岩入左對cordovan alden tassel loafer, 諗緊打唔打鞋頭鐵好

我唔打

呢度好多Alden
我唔打了

我有打

正常都建議打
但如果你有十幾對鞋輪住著就唔洗打

正常都建議打

你咪唔駛囉
新手啱啱係m&s買左套navy
好想試下tailor

正常都建議打

你咪唔駛囉

除左一對番工carmina有打其他全部無打
岩岩轉工要著西裝⋯
2-3k筆直買對皮鞋有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞