[夏天雨季西裝]西裝,皮鞋討論帖(7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
岩岩收左套西裝,各位可唔可以評價下?
不過套西裝未燙,唔知有冇影響
相會唔會太少? 係既話聽日再影

其他唔講住,想問洗左幾錢?

~2500

美麗都13樓?

yes
係真係識睇之前都係搵番洋服舖先
有排學呀

美麗都13 樓有乜野咁出名, 點解你地睇得出件衫係出自13樓

睇得多咪知囉

自貼一張
插得細力啲

對襪好似Uniqlo.....? haha

自貼一張
插得細力啲

唔怪之得咁熟口面
二千五個大洋,算做得不俗了

去第二個地方未必有咁好呀

其實手工係咪唔得?

2500收貨無問題啦
好多野將貨就價既

btw 唔記得講料係 vbc super110s
同埋 娘親話溶口,車線不太平均 , 仲有沒其他問題?

利申:娘親做過幾年車工

問題就大把,個袖角度上得同你對手放落黎既角度唔同所以扯實左;腰太緊;袖窿開太大舉手一定出事;領圈太大手都未舉就盪晒領;鈕位太高搞到個比例好怪;條褲唔順;折腰無處理外加後擺飛起。要講

講天光都得。

莫講話手工(成年廣東工加痴撲你想有乜手工?),連件衫基本做順都未搞掂。不過,俾得果2500,你仲可以有乜要求?

其實我咁問都係想睇下件衫有咩問題,從中學下野啫
都知呢個價位都無得要求d咩,唯有吸收經驗下次做好d
Thank you very much for your advice

其實兩千五一套包埋料,呢個出品算fair enough 架喇,扣埋燈油火蠟賺得你果幾舊,俾極心機都有限

其實fresh grad 係無咩資源抵下其實真係無得揀 唯有係學多d避免中咁多伏
應該係要有條learning curve 既

唔好灰心呀,本人真心認為對得住個價錢

自貼一張
插得細力啲

左腳爭係咪有撻野?

踭位成日踢到電腦椅腳,傷痕纍纍

自貼一張
插得細力啲

Muji 都係平嘢啦。
其實真心想知邊度多argyle socks 賣,平時淨係識留意muji/U記,上Pantherella個網啲款又睇唔啱
中環詳興啲cutting會唔會好老土?

自貼一張
插得細力啲

Muji 都係平嘢啦。
其實真心想知邊度多argyle socks 賣,平時淨係識留意muji/U記,上Pantherella個網啲款又睇唔啱

Happy socks 呢?

2500收貨無問題啦
好多野將貨就價既

問題就大把,個袖角度上得同你對手放落黎既角度唔同所以扯實左;腰太緊;袖窿開太大舉手一定出事;領圈太大手都未舉就盪晒領;鈕位太高搞到個比例好怪;條褲唔順;折腰無處理外加後擺飛起。要講

講天光都得。

莫講話手工(成年廣東工加痴撲你想有乜手工?),連件衫基本做順都未搞掂。不過,俾得果2500,你仲可以有乜要求?

Thank you very much for your advice

其實兩千五一套包埋料,呢個出品算fair enough 架喇,扣埋燈油火蠟賺得你果幾舊,俾極心機都有限

其實fresh grad 係無咩資源抵下其實真係無得揀 唯有係學多d避免中咁多伏

Agree, 2500算係咁,無得用20k個標準去judge
係新加坡造左件safari jacket
等幾日後收貨
等幾日後收貨

邊間?幾銀?
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
Seamless Bespoke
二千有找

其實手工係咪唔得?

2500收貨無問題啦
好多野將貨就價既

講天光都得。

其實我覺得對得住價錢已經OK...新手實在不能要求太多
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
二千有找

Cmt?

講天光都得。

其實我覺得對得住價錢已經OK...新手實在不能要求太多

整番個袖同心口應該會好好多
岩岩收左套西裝,各位可唔可以評價下?
不過套西裝未燙,唔知有冇影響
相會唔會太少? 係既話聽日再影

其他唔講住,想問洗左幾錢?

~2500

美麗都13樓?

yes
有排學呀

其實都唔係洋服鋪定包頭的問題,而係有無心做好見衫的問題。
其實洋服鋪同包頭都可以有同樣問題,就係見你乜都唔識,無要求,件衫攪到點都看不出問題,咁咪求其交件衫比你,收錢算囉

包頭王又成功令新手中伏。

唔知頭唔知路用包頭真係死得
包頭post真係令好多新手行多好多冤枉路

作為中伏既新手我自己係咁睇
我覺得食屎的確可以大大提高學習速度
若果今次唔搵13F, 我都唔知原來做西裝要考慮咁多細節
即使我今次搵左好洋服舖整得滿意,我都會想沖上包頭撞下板了解下自己既問題

學費2500又唔算貴, 可以享受下學野(食屎)過程, 都不錯

不過想正經做一套西裝既就最好唔好上去啦

~2500

美麗都13樓?

yes
有排學呀

其實洋服鋪同包頭都可以有同樣問題,就係見你乜都唔識,無要求,件衫攪到點都看不出問題,咁咪求其交件衫比你,收錢算囉

即使我今次搵左好洋服舖整得滿意,我都會想沖上包頭撞下板了解下自己既問題

學費2500又唔算貴, 可以享受下學野(食屎)過程, 都不錯

又或者第一次去好啲嘅洋服鋪造
再去搵包頭試一套 睇下效果點
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
二千有找

ThunderMarch開鋪,但覺得Pattern都係麻麻
等幾日後收貨

邊間?幾銀?

新嘢
二千有找

ThunderMarch開鋪,但覺得Pattern都係麻麻

ThunderMarch好似係focus鞋?
衫唔關佢事
BTW我都有modify佢個design

美麗都13樓?

yes
有排學呀

又或者第一次去好啲嘅洋服鋪造
再去搵包頭試一套 睇下效果點

係咁容易就好囉

問題就大把,個袖角度上得同你對手放落黎既角度唔同所以扯實左;腰太緊;袖窿開太大舉手一定出事;領圈太大手都未舉就盪晒領;鈕位太高搞到個比例好怪;條褲唔順;折腰無處理外加後擺飛起。要講講天光都得。

莫講話手工(成年廣東工加痴撲你想有乜手工?),連件衫基本做順都未搞得掂。不過,俾得果2500,你仲可以有乜要求?

想問咩叫盪領? 同埋袖窿點先叫太大?

問題就大把,個袖角度上得同你對手放落黎既角度唔同所以扯實左;腰太緊;袖窿開太大舉手一定出事;領圈太大手都未舉就盪晒領;鈕位太高搞到個比例好怪;條褲唔順;折腰無處理外加後擺飛起。要講講天光都得。

莫講話手工(成年廣東工加痴撲你想有乜手工?),連件衫基本做順都未搞得掂。不過,俾得果2500,你仲可以有乜要求?

想問咩叫盪領? 同埋袖窿點先叫太大?

盪領=collar gap
袖窿開得太大太低,你舉起少少就會成件衫扯起,甚至交叉手已經離晒領。

俾個我自己既舊相做example你參考

扣唔扣鈕、交唔交叉手領都唔應該離開頸,領係睇一件衫好唔好既起點,跟住先到肩線、膊頭、胸、腰、袖一路順落去。

舉手最少要到聽電話既高度都唔離,當然舉太高就無計啦(尤其有墊果d)
想問巴打西裝䄛個膊位有冇得改,本人平膊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞