Christopher Nolan 《Oppenheimer》 - IMAX 開賣關注

1001 回覆
115 Like 11 Dislike
Both
Both
k11 isquare 重未有
套戲到而家仲未評級, 唔知會唔會影響上映呢? 如果唔係點解仲未有預售?
R rate 嚟香港應該一定三級喇
The kid
睇Dark Knight Trilogy已經覺得佢好正
屌 嗰啲喺度話香港IMAX全部垃圾嗰啲可唔可以死開 撚唔知香港細咩 屌

舒適度:

K11行距比較大 行出行入方便 如果預知道自己會急尿嘅話 坐皇帝位出入係方便啲嘅 加上張凳有得向後挨 屎窟痛機率低

iSquare行距窄少少 出入唔係冇可能 但係一定會撞腳 但係嘢食多選擇 睇你點諗 張凳pan冇乜搖擺力 睇三個鐘我諗應該會屎窟痛

同埋唔知係我視覺問題定係咩 isquare個stadium seating好似高少少 但係差唔多 影響唔大

聲畫:

銀幕兩個差唔多 Size差過幾十cm
坐到咁遠其實冇分別 兩個都係1.7x:1
(好多人都話係1.9:1 但係其實你計返條數ratio係1.78-1.77:1)

簡單啲嚟講 Oppenheimer播嗰陣時會成個mon fill曬 唔會剩係得中間2.35:1所謂”IMAX” 幪面超人iPhone 13拍攝都可以俾IMAX認證到 cls

For your information(from Wiki)
MCL Cinemas IMAX @ K11 Art House
(20.7m×11.77m)
Emperor Cinemas IMAX @ iSquare
(20.94 m × 11.8 m (69 ft × 39 ft))

聲音系統照道理兩個都係12 channel 但係個人主觀認為iSquare個震撼感大啲 K11嗰個唔係話唔得 係絕對可接受嘅 但係如要最佳體驗 iSquare我覺得會好啲

整體來說 聲畫最好始終都係isquare

位置唔使講啦 兩個直頭鄰居嚟

(好少去睇戲嗰啲 記住係K11 MUSEA/K11 ART HOUSE 尖沙咀嘴站 行去尖東站J出口 唔好急急腳俾個牌呃撚咗
記住唔係ART MALL 唔係ART MALL呀

最佳位置如下
K11 MCL:

EMP iSquare

I行開始就要開始趷高個頭睇 唔建議坐再前
嘩頂你個肺咁詳盡
仲有 以我經驗兩間公司網上系統更新都係大概12-1點下晝 簡單啲嚟講開賣都會喺呢段時間平時係早三四日左右開賣 但係咁大製作 唔知佢哋會點玩
但老蘭唔係成套戲都會用到IMAX菲林機拍,會一半黑邊一半全幕,因為菲林機始終一嚟嘈二嚟空間限制

我個人覺得K11好啲同就腳啲,iSQAURE由尖東行過去會遠少少
乜都爆晒出嚟,你已經遺返國安法
我好鍾意早啲入場開餐 所以成日都去英皇買佢啲嘢食 食完先入去 雖然好撚貴 但係真係好正
又唔係insider information 純粹從第三者角度探究返嚟的
Agger
如果冇記錯應該成套都係菲林拍
15perf 65mm IMAX
15perf(定5perf?) 65mm IMAX Black & White
5perf 70mm LF

套戲仲未出 IMDB啲資料都唔係好多 不過老蘭用嚟用去都係果幾個 只不過係今次多咗個B&W 65mm IMAX
Maybe some 35mm scenes in there as well
仲有 仲有 老蘭啲戲係冇前面IMAX intro 加上套戲咁撚長 我估應該冇咩Pre-screen Trailer 建議預早少少去 唔好諗住有Tailer救到你
同埋點解好多人都唔屌新加坡果啲細地方,果啲直頭得好少IMAX
1570mm imax = 18k Resolution
英皇網上買飛冇手續費 但係張飛貴人10幾蚊
MCL用Mpower also no fee
同巿喺邊度
人地用菲林拍
啲戲院走去播數碼
坐番前少少viewing angle夠大
其實好似都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞