Christopher Nolan 《Oppenheimer》 - IMAX 開賣關注

1001 回覆
115 Like 11 Dislike
佢地依家識屌Nathan 單野叫叻咗
讚下佢地喇
點解咁多人講劇情片冇娛樂性
佢又唔係文藝片,唔一定唔啱大眾口味
之前最多係用故事包裝反戰,呢套直接坦誠反戰反核作品
睇完就明點解試映睇完全部靜晒
戰後個trial重要性
背後係二戰、冷戰、美蘇關係,點樣令oppenheimer呢個天才變成長年受FBI監視,科學成就被蓋過
好多好多

搵到一篇好長嘅文講,有性趣睇歷史背景科學嘢嘅巴打可以一戰
我未睇哂 會對成件事清晰咗。有分析哂佢嘅人生
會明點解nolan會揀嚟拍,真係向高難度挑戰要拍一個咁傳奇性但又極複雜嘅傳記,我覺得係複雜到無其他人敢拍

https://www.thenewatlantis.com/publications/the-agony-of-atomic-genius
就係要依啲效果
講得哂咁多野都好屈機
最鐘意講西方近代史 咁一定勁好睇
睇完oppenheimer大概歷史之後,就明點解一個咁撚傳奇嘅人物竟然未有人拍過
佢真係改變世界
但實在太複雜,又牽涉太多物理知識,係nolan呢條痴線佬先會咁樣做
屌佢好唔好睇係一件事。佢呢一點已經值得欣賞
冇錯
中學讀都要三年 三個鐘內拍到重要令人明白

係咪cls

其實共產主義啲爭議都好睇
又係當時核彈係"necessary evil"果類啦
導演又靚仔又勁真係超天才
今日準備去睇35mm film 版
睇吓使唔使再睇埋imax
諗到啲人鳩衝imax呀70mm呀就為咗高清睇人個嘴點郁就好笑
靚唔靚仔就見仁見智
但佢每次都西裝上陣,好有堅持,decent
擺得暑假檔 就票房利益行先
如果年尾要爭獎 聲勢就弱哂
Nolan 都叫人睇imax
佢全程用imax拍人個嘴點郁你係咪又覺得好笑
英國人都會比較尊重場合嘅
香港都有唔少嘅導演都會著西裝
係 笨撚柒曬錢 笑到仆街
時間線好q亂
路蘭大師又眼高手低
法庭戲黎嘅屌
成套戲有個笑點
原爆喇,夠鐘收衫啦
覺得未去到好傳奇
佢地都係偷德國理論
數又係同事計
同埋奧本冇話事權去用(總統都咁同佢講)

應該係呢段歷史好傳奇至真
核爆大狀
歷史都係由人物組成嘅
佢喺呢段歷史上係最重要嘅棋子 佢個人生牽涉到嘅嘢,仲唔夠傳奇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞