Nikon人入黎

494 回覆
12 Like 3 Dislike
新人買d5500配18-140mm f/3.5-5.6G ED VR kit鏡好唔好?
通常影景 少少人像

nikon 18-55 vr ii 真心唔錯
35mm之後係不知所謂,
但係我上flickr睇人地55mm影個陣好sharp好靚

呢個係部機既問題定係鏡頭問題?
用緊D3200

用緊D3200

用開A MODE
好耐無上黎,唔記得左自己咩事

用緊D3200

用開A MODE

Setting?

河背
新手求教
D3200 + 55-300mm 追星
5千或1萬內想upgrade有冇推介
同埋室內活動除左用運動mode 仲可以點影

河背

洗唔洗落CPL /ND鏡?
新手在此 D5200
最近入咗 50.8 人生第一支定焦
但影室內真係有啲遠
又有啲心思思想入埋35.8
想問吓大家平時分別點用 50.8 同 35.8

河背

洗唔洗落CPL /ND鏡?

乜都無落
果日大霧求其影算
新手在此 D5200
但影室內真係有啲遠

50上apsc等效75已係人像鏡
apsc用24/35先叫standard

巴打有無f mount嘅 24mm normal lens推介
新手在此 D5200
但影室內真係有啲遠

巴打有無f mount嘅 24mm normal lens推介

你用咩機先
Apsc?有無motor?
我有支24/2.8d好唔錯
不過而家好少用了

你用咩機先
Apsc?有無motor?
我有支24/2.8d好唔錯
不過而家好少用了

D5200啊
aspc無motor
而家邊道買D810最抵?
D750 24 120 f4

想買24 70 巴打有無好推介

原廠啦 舊個支
點解Nikon好似無咩人理咁
d700

nikon post比較其他真係少好多reply
d7200想買支t116,買唔買得過?

nikon post比較其他真係少好多reply
d7200想買支t116,買唔買得過?

T116 iq好,但 Flare 同 Distortion勁,焦段短

基本DX wide zoom 無邊支突出,原廠發

係Tamron 10-24 叫抵玩

反而Samyang 10mm F2.8 真係靚
df
如果想影人像
應該點set會最吸引人?
想買CPL有咩推介
F2/FE2/FM3A
28TI搭緊飛機過黎
F2/FE2/FM3A
28TI搭緊飛機過黎

😭😭😭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞