Nikon人入黎

494 回覆
12 Like 3 Dislike
D700 D90 D50 FM2 FM
D4 + D800 用左3-4年
nikon

樓上見有人用緊35 F2D
呢支用左好多年到而家自己都仲有用, 見到有其他人用緊有D感動

爭扎緊直上sigma 1.4 art 定呢支,35 F2D 夠細支

Sigma 個支好鬼重
D750+ 85 1.8

想入支 35 f2D
貪佢夠輕夠細

雙定焦打天下

85 有冇simple諗緊呢支再搭支副廠2470 但未知買邊碌副廠

有呀,早兩日影

上面出唔到添

d人叫我有2470既話就唔洗再買支定焦85 應該上支70200 巴打點睇

有呀,早兩日影

上面出唔到添

d人叫我有2470既話就唔洗再買支定焦85 應該上支70200 巴打點睇

都係果句
視乎你影咩
影人影貓用85就 好適合

如果你 24-70 買2.8光圈既話
其實都唔洗買85既 始終焦距有d接近

買多支長焦 70-200 f4
or 70-300 vr 都得
去旅行又好用
不過相對黎講 會重d

有呀,早兩日影

上面出唔到添

都係果句
視乎你影咩
影人影貓用85就 好適合

如果你 24-70 買2.8光圈既話
其實都唔洗買85既 始終焦距有d接近

買多支長焦 70-200 f4
or 70-300 vr 都得
去旅行又好用
不過相對黎講 會重d

就價買2470 2.8不過買副廠 諗緊 死馬 圖麗定係肥龍
D810 2470 2.8 50.4 85.8
D810 2470 2.8 50.4 85.8

D700 + D70
nikon

樓上見有人用緊35 F2D
呢支用左好多年到而家自己都仲有用, 見到有其他人用緊有D感動

爭扎緊直上sigma 1.4 art 定呢支,35 F2D 夠細支

Sigma 個支好鬼重

我都仲有用枝35 F2D
細細枝配Df好fit
質素自己又覺得ok
D5200
早排入左Af-s 50mm 1:1.4G
同tokina 11~20 2.8

D5200
早排入左Af-s 50mm 1:1.4G
同tokina 11~20 2.8

利申: 初學, 留明學野
D700
龍仔2470 2.8

利申 窮撚
D700
龍仔2470 2.8

利申 窮撚

前日買左呢支龍仔vc好好用
Nikon d800e
Tamron 2470
Tamron 90
Tamron 1535
Tamron 70300
Sigma 50.4 art

部D800e 成日outfocus 😔

同我想買果個setup差唔多

不過係用d750
想問下d750上tamron 24-70會唔會好似c記插副廠咁有走焦問題?
D7100 + 28-85 ,不過唔識影相,冇藝術天份,去旅行怕重唔帶,用過三幾次,防潮珠都晒唔少錢
D7100 + 28-85 ,不過唔識影相,冇藝術天份,去旅行怕重唔帶,用過三幾次,防潮珠都晒唔少錢

28-85 咁天涯都重?
d610係咪冇已經全新行貨?

同問
D5500 18 135kit
心思思想買支定焦
.8係咪得35 或者FX用既50
用緊d700
以前會影運動,而家多用手動鏡
有啲嫌機身大重,想換但換咩好
用緊d700
以前會影運動,而家多用手動鏡
有啲嫌機身大重,想換但換咩好

要輕dc 再唔係m43 我都有部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞