Nikon人入黎

494 回覆
12 Like 3 Dislike
nikon ff有邊部拍片可以好似dv咁keep 住自動focus? 唔洗再半按快門對

機身 , 鏡頭都無咁既設計

死心吧
nikon ff有邊部拍片可以好似dv咁keep 住自動focus? 唔洗再半按快門對

Nikon拍片垃圾是常識吧

利申:d750 user
D750+F6
35F2D+zf35 f2

成日nikon鏡轉唔到會

成手nikon鏡轉唔到會

成手nikon鏡轉唔到會

練MF
D750+F6

兩支35邊支好啲?
35ais好唔好?
D750+F6

兩支35邊支好啲?
35ais好唔好?

Ais35邊枝先?ais35.4都玩過 全開會glow 有少少leica聖光feel

Zf個枝色濃 全開都好sharp
352D就最近對焦距離 放大率高

落數碼機個分別大d
菲林就差唔太遠

另外wide鏡推介ais 20mm f4
輕 細 全開都夠sharp d810都食得落

如果af鏡 tamron枝1530會好過枝1424
新手D3300 jj想問d 關於DR既問題
有時影風景加人像果陣個背景好光果陣加曝光背景又爆晒,減曝光人面又太暗。
反而我用rx100 iii 機仔又可以影埋個背景。
我上網睇D3300 DR 又唔係差過RX100 iii 咁其實問題係出左係邊?
如果想解決呢個問題買枝閃光燈好定靠部機個D-lighting / Lightroom 執好d?
你地係邊到買tokina11-20 個價大約係幾多?
想買2手但係又唔識CHECK
有時影風景加人像果陣個背景好光果陣加曝光背景又爆晒,減曝光人面又太暗。
我上網睇D3300 DR 又唔係差過RX100 iii 咁其實問題係出左係邊?
如果想解決呢個問題買枝閃光燈好定靠部機個D-lighting / Lightroom 執好d?

我估rx100自動HDR左
d3300好似冇呢個功能要執raw

又好似係開左HDR
執raw 用Nikon 本身送果個執唔執到?
或者有冇其他免費software
D90
d200

我估rx100自動HDR左
d3300好似冇呢個功能要執raw

又好似係開左HDR

ViewNX2?當然執到啦
啱啱由5200換咗7100
一句龍仔A005定A009好?
D3300
加50 f1.4/16-35 f4
用左3年 想換機
D810+2470
想玩超廣有咩好推介
1424目前冇錢買

18-35 輕好多,又sharp D.
除非你非要16,17mm不可
3月去東京影櫻花, 最多兩支鏡
A組:18-35G + 70-300 VR 無大光圈
B組: 18-35G + 出面收支105 2.8 VR macro
大家會點揀?

又好似係開左HDR

之前DXO 送 Optics Pro 9 (Xmas Special, 唔知仲有冇)
Nikon 自家 NX-D 其實唔差
一句龍仔A005定A009好?

A005
3月去東京影櫻花, 最多兩支鏡
A組:18-35G + 70-300 VR 無大光圈
B組: 18-35G + 出面收支105 2.8 VR macro
大家會點揀?

b
你地係邊到買tokina11-20 個價大約係幾多?
想買2手但係又唔識CHECK

邊度搵到二手?
一手價對我嚟講有啲貴 但搵唔到二手
說好的DL 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞