Nikon人入黎

494 回覆
12 Like 3 Dislike
追左post原來仲有巴打同我一樣用 D3100
主要用35 1.8

大學功課成日要拍片,拍親都有想upgrade既念頭
但無錢
依家成日上網cam住 D7100同 D7200個價
prosumer nikon p900,
手持輕便偷拍一流

d7100有冇85推薦?
.8 .4 都得
nikkor 同 菜c 都好貴
d7100有冇85推薦?
.8 .4 都得
nikkor 同 菜c 都好貴

samyang 85 1.4?

手動鏡唔用live view放大難唔難玩?
價位幾吸引

手動鏡唔用live view放大難唔難玩?
價位幾吸引

用vf嘅話會有合焦提示(好似係咁叫),即係當對到焦嗰陣會有粒點喺vf出現

咁幾正喎
另外我都想問下
我見佢85.4有video鏡
會唔會在對焦上更好用?

咁幾正喎
另外我都想問下
我見佢85.4有video鏡
會唔會在對焦上更好用?

咁又真係唔知喎,有可能個對焦環轉嘅距離長啲,易啲中焦,但video版focus ring冇咗包膠,會難擰啲

仲有就係無段式光圈,都冇話邊樣好

但係畀我就會買影相版,起碼focus ring 冇啲齒輪咁(吉)手

多謝巴打解答
我見肥花上面有幾支samyang 85.4
我估巴打應該係講緊最多人review嗰支,冇錯吧?
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=624
btw巴打有冇其他二手網推薦?
肥花d二手野好多都賣一手價
d5600 新手
成日對焦唔到
用緊D3

想換部輕FF, 750定 DF 好?

求指點
d750
d5600 新手
成日對焦唔到

有冇多啲資料

好似整左
AF單點對焦果邊d setting
想知其實咩情況用咩mode
d5600 新手
成日對焦唔到

有冇多啲資料

好似整左
AF單點對焦果邊d setting
想知其實咩情況用咩mode

上 fotobeginner 網爬晒佢
萬年D200
各位巴打如果我想買機嘅話
有冇邊一間介紹俾小弟
有冇邊一間介紹俾小弟

MK大把
有冇邊一間介紹俾小弟

MK大把

星際?
第一次買驚俾人呃
有冇邊一間介紹俾小弟

MK大把

星際?
第一次買驚俾人呃

驚青 就去兇宅, so 0 個d

有買貴無買錯
D3400 想買多支鏡影遠景, 有咩推介
新人買d5500配18-140mm f/3.5-5.6G ED VR kit鏡好唔好?
通常影景 少少人像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞