關於飲zero致癌 我有嘢想講

186 回覆
53 Like 991 Dislike
由細飲到大
Zero出咗幾多年?
唔撚怪之得講極都未講到重點
好唔嚴謹咁走去report左你條link
負評你再follow
貼完哩段野再放ig上黎觀感會好啲
dllm lihkg黎,你當寫paper呀。
第一句出conclusion。
之後第2段short summary
最下面你慢慢寫,有人想睇就睇
唔好講到好似恩惠咁啦,佢上forum 想同人討論自己有興趣嘅話題,但係開個post又冇一個post應該要有嘅嘢,自己唔啱規矩先,仲要串柒柒,如果佢整理好咗先,一樓就擺佢篇文,使唔使食幾百個負皮?想知你呢啲人平時點生存,做到基本都叫做多要求
聽民意 先講結論
見唔到每日早餐食燕麥有問題 仲可以預防腸胃病
但餐餐食就唔建議 因為燕麥蛋白質含量較少 要食大豆/肉類平衡返

見你主要都係講燕麥 我就搵燕麥嗰part講下啦
link唔貼了 搵白兵 燕麥就會有

以下係白兵嘅論點
一 燕麥的膳食纖維導致營養流失
3:44 燕麥纖維會導致營養素流失 無法被消化吸收

無聽過類似嘅講法 我自己搵唔到相關嘅研究
亦搵唔到佢引用嘅資料有提到呢樣嘢

二 食燕麥會導致腸胃問題
3:54 燕麥難消化 會腸胃不適 胃酸倒流

我自己搵到pub med嘅臨床實驗 搵咗啲有胃炎、消化不良嘅病人
做雙盲對照實驗 一半食無用嘅安慰劑 一半食燕麥膳食纖維
結果係 燕麥膳食纖維可以預防腸胃問題、提高腸道益生菌數量、改善胃炎 仲要係食一個月就有效 抵過你食益生菌

另外一篇臨床實驗指出 食燕麥糠(燕麥個殼 平時講嘅燕麥會包埋燕麥糠)半年可以改善慢性大腸炎嘅問題 而無食嘅其他病人就有明顯嘅胃酸倒流、便秘問題

兩篇都有提到食燕麥有助降低膽固醇
我自己知識就睇到 冇錯燕麥嘅纖維係身體消化唔到
但其實係大腸益生菌好重要嘅糧食 所以研究會睇到乳酸菌數量增加咗
而益生菌喺腸道有好重要角色 呢個有機會再講 但依家嘅資料足夠證明燕麥對腸胃係好
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8400320/
https://doi.org/10.1093/crocol/otaa005

三 4:30 食燕麥「過量」「有機會」導致血糖急速升高

雖然佢冇講要幾多先算過量 但一般嚟講 一碗燕麥60-100克係冇問題
燕麥嘅升糖指數低 唔會令血糖飆升 低嘅原因係佢冇經過加工
我哋平時食開嘅金象泰國香米係純白色 但其實原本啲穀物係深黃色
因為加工 磨走咗外面嗰層殼(米糠) 所以變咗白色 同埋會更加軟熟好食
而外面嗰層糠正正係人體消化唔到嘅膳食纖維

血糖飆高唔係因為燕麥 而係因為過量
過量嘅話食咩都係搞唔掂 而燕麥已經係最安全 升糖指數最低
有關升糖指數可以參考香港糖尿聯會
http://www.diabetes-hk.org/home

四 植酸是燕麥中害處的元兇
5:18 燕麥植酸阻礙營養吸收 是抗營養素

先講下一啲事實
植酸喺燕麥中 磷嘅存儲形式 姐係話燕麥喺泥土生長 吸收咗土壤入面嘅 磷質(燕麥生長嘅其中一種營養素) 之後 燕麥將磷質轉化成植酸 然後儲存喺燕麥糠
既然燕麥喺泥土吸收磷質 即係話土壤嘅營養成分會直接影響植酸含量
泥土有多啲磷質 理論上就多啲植酸 唔同品種嘅燕麥基因亦會有影響

所以條片話 30g燕麥有300mg植酸 已經係誤導 因為完全冇講過可以有好大變化 最小去到 400mg/100g 最多又去到 2000mg/100g
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521014001623#sec3

而研究表明 就算食200g麵包(植酸含量取平均值 約1300mg) 入面嘅植酸係唔會影響身體吸收鋅、鐵質同鈣質
https://doi.org/10.1079/BJN19830121

三 燕麥中的微量元素 會增加身體器官負擔
4:28 磷會加重腎臟負擔 腎病患者不宜食用

啱啱講到植酸係燕麥中 磷嘅存儲形式
而人體吸收唔到植酸 (佢自己 7:00 都有講 人唔係牛 無四個胃 吸收唔到植酸) 既然吸收唔到 就唔影響啦
https://doi.org/10.1111/j.1525-139X.2007.00309.x

順帶一提 海鮮類食物都比較多磷質 腎病朋友都要留意下

總結
見唔到每日早餐食燕麥有問題 仲可以預防腸胃病
但餐餐食就唔建議 因為燕麥蛋白質含量較少 要食大豆/肉類平衡返

個人睇法
事實上 我只係搵咗少量研究同實驗 離真相仲有一段距離
但可信性都有 起碼係pub med同埋cambridge
唔係content farm同新假期文章

一般新聞網未必唔好 而係佢哋嘅審查太寬鬆 俾錢就可以upload
同埋文入面即使有引用研究 啲研究係無link 無作者 純文字討論
導致查證嘅時候十分困難

而學術期刊雜誌 要經過嚴謹審查 所以內容上會可靠啲
歡迎搵啲相反觀點嘅「研究」嚟反擊 我都保持開放態度
但最好唔好係頭痛=生cancer嗰啲content farm文
respect ching
如果ching有時間有耐性可以逐條critique佢啲片
睇佢啲片睇到好撚躁
btw可能not exactly係營養學問題,想請教下樓主

一日要飲 / 攝取幾多水?
飲「多過所需」嘅水會唔會有咩後果?(唔到water intoxication嘅level,單純正常level嘅「飲多啲水」)
鹼性水有咩好處?
食煙會致癌
一樣通街火車頭
bbq會致癌
大家都一樣會去燒野食
覺得適可而止就好

利申一個月飲1-2罐
乜撚由細飲到大
以前邊有Zero
好記得以前lecture 第一堂prof就問人要飲幾多水

一日要飲幾多水 係冇標準答案嘅
視乎體型 性別 排汗 尿液等等等等
越高大 流越多汗 自然就要補充更多水份
但每日大約都離不開2L水份

至於水份 唔一定係飲水 可以係食嘢
例如牛肉有大約7成都係水份
或者牛奶 咖啡等飲品 其實都可以視為補充水份嘅途徑

正常人有多餘嘅水份 就會透過尿液排出
所以唔會有安全隱患
遵從本能 覺得口渴就補水啦

鹼性水應該係指用機電解啲水 將啲水變鹼性?
好處最直觀應該就係中和胃酸
其他好處就唔敢講了 證據唔夠明顯
吓到 我要開番罐定下經
答得好詳盡,thanks ching

可唔可以講下dietary cholesterol vs serum cholesterol?
你依啲垃圾永遠唔會肯認錯

之後買廣告一定有好多藉口
你重度?
呢個計劃喺ig到講
未來可以留意下
講完保健品嘅topic就會講下

簡單講就係身體有機制調節膽固醇
當你食多咗膽固醇 身體就製造少啲 反之亦言

如果本身已經高膽固醇 都可以透過飲食去調整
大約5-10%
你收皮啦柒鳩,個個post都攪事
thx

連登仔標準
你要分享資訊就應該無私奉獻,
唔可以有任何連帶得益,唔好話收錢一個follow都唔得,我入到黎你應該要準備好曬啲資料先開po,唔係叫我入黎把撚咩!依家浪費左我時間睇你po 但乜撚都無,要點賠償我時間同精神損失!好嬲要用一個負皮去出出火先!
順便再係度推薦一個youtube channel
營養師媽媽p (唔識串)
係一個為父母而設嘅營養channel
主要會講下懷孕期間、小朋友點樣食先健康

我唔識佢 亦冇買佢任何產品
但我因為睇佢嘅片而有所得着
亦係一個專業人士應該有嘅模樣
我一日飲2Lzero
以我所知係武肺疫苗令多左人生癌,
WHO為左維穩,就將個波推左比人工甜味劑ZERO等飲料
一定係肥到糖尿死先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞