關於飲zero致癌 我有嘢想講

186 回覆
53 Like 991 Dislike
仲有lethal dose
同一劑量
拜滅士你一食就即刻中毒身亡
高鹽餐 加你高血壓 中風 慢性疾病風險
即係賣廣告重要啲
我入個post就係想知zero致唔致癌
入到嚟就淨係見到你賣廣告
文不對題,啲人邊有耐性睇落去?
覆人仲要咁臭串,咁趕客
仲點樣教育大眾思辨能力
點樣普及營養學?
你放低個姿態先再嚟「教育大眾」啦
首先有好多專有名詞要確認下先
以免有誤會

每日可接受攝取量 就係test過 每日食特定份量嘅嘢 然後持續一段時間 係冇明顯安全風險
例如每日1g鹽 持續30日之類
持續時間長短對實驗好重要 一般起碼持續2年先會落定論

每日建議攝取量 就係世衛/其他組織 建議市民每日食呢個份量 去達到均衡飲食 多咗少咗都叫唔均衡飲食
唔同組織會有唔同建議 唔一定要跟足都可以健康

估算每日攝取量 係每日可接受攝取量嘅下位版
通常係研究資料唔足夠 冇辦法落定論 或者做test根本唔人道 例如冇理由特登俾人食致癌物去test下可以食幾多

每日足夠攝取量 就係食到特定份量先為止足夠 係每日建議攝取量嘅下位版

確認你想講嘅係 每日可接受攝取量之後
下一步就係搵研究
最撚廢一定係營養金字塔
害死哂成幾代人
lethal dose 都係鹽低過拜滅士
點解咁多負皮
我搞亂左每日可接受攝取量同 ld50
其實我想知市面上不同食物既每日可接受攝取量
咁先大概知道40mg/kg 係乜概念
一開始就spin咗去我冇資料到
開壞咗個頭
開過新post 好d
因為好多連登仔都係低下階層

佢哋老豆老母都會同佢哋灌輸例如代糖好毒,好傷肝傷腎之類既廢話,又會睇好多中文content farm 內容

佢地對zero果種代糖最大印象係「好毒」,「有害」,「總之唔係咩好嘢」,「一早證明致癌」

你反對,佢哋會詭辯「再過多幾年證明有害你就死,都係白糖最安全」

世衛本來好似證明左佢地岩,但依家又有人出黎講唔係果回事,所以好多人會負評
條白兵出爬完文出埋啲片,懶係有分析但其實加埋啲陰謀論落去,最後話等大家自行判斷
唔關事

連登仔睇標題比分已經唔係第一日既事
同太陽輻射都有機會致癌一樣
LM
好人一生平安
輪住飲,啲味唔同
2A=無乜實驗證據,理論上致癌可能性較高物質
2B=無乜實驗證據,理論上致癌可能性較低物質
2A 紅肉(豬牛)
2B 咖啡 手機幅射 阿斯巴甜
睇到呢到相信大家已經可以無視世衛
即係廣告羅,之後你followers多左就可以幫人出片賣廣告
你憑咩覺得腐皮同follow你ig嘅係同一班人?
你諗嘢咁無邏輯做學人講科學
40mg/kg 姐係按重量計算 例如你60kg
每日就係40*60= 2400mg quota
留意係可接受 唔係上限 姐係實際可能食多咗都冇事

以aspartame類似嘅甜味劑 Acesulfame Potassium ACE K為例 FDA話每日可接受攝取量係15mg/kg
每日就係 15*60= 900mg

兩隻代糖甜度相近 而一罐可樂有87mg aspartame
以60kg嚟講 每日飲一打係綽綽有餘

特別留意 呢啲係舊數據 新數據嚟緊7月會再公佈
On9先飲zero
難飲到仆街
咩source
都有可能係拜滅士隻active ingredients對人類/ 哺乳類相對上冇咁毒
但你唔會知入面有冇其他野有毒
就咁用LD50 去推斷 鹽毒過拜滅士有少少反常理
同埋冇乜意思 因為你唔會叫人安心用拜滅士撈飯
乜野on9結論
你繼唔繼續飲關我鬼事
話阿斯巴甜會導致血管硬化呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞