關於飲zero致癌 我有嘢想講

186 回覆
53 Like 991 Dislike
每日1罐zero 夏天3-4罐 飲左十年, 愈黎愈大隻仲聰明左
幫大家總結 樓豬話凡事適可宜止就ok
可以上一頁 咩營養學都唔洗理了
不如直接講每日飲1罐ZERO會唔會致癌啦
咁樣呀
因為ld50係比較毒性 一隻毒性高啲 一隻低啲
但比較每日可接受攝取量冇乜意思
更加直接嘅用法 就係用呢個數據嚟換算

好似我上面講咁樣 以60kg
可樂代糖aspartame嘅每日可接受攝取量
相當於每日飲2打 而應該冇人會每日飲到兩打咁癲
會唔會容易理解啲
下次醒水,連登仔要一步到位餵埋口
紅可樂可以一日飲多?
咁撚串
port已re
樓主咩quali
世衛建議每日添加糖份攝取量唔超過卡路里攝取嘅10%
當你每日食三餐 吸收2000卡路里
每日添加糖份上限建議就係200卡 即係50g 糖

所以原味可樂quota係2罐

但要留意 唔可以直接2罐vs24罐咁比較
因為世衛建議攝取量唔係每日可接受攝取量
added sugar呢個概念近年先多人關注 暫時搵唔到關於添加糖嘅每日可接受攝取量
根據香港現行監管制度
任何人自稱係營養師 營養學家都ok
有啲人都係讀啲幾千蚊大陸online course
之後話自己國際註冊營養師
唔該哂,我出返去先
POST 個TITLE, 無內容!!!!
蝕抵
抵你老母咩
底呀死文盲
你都冇答問題
定你都係嗰啲讀幾千蚊大陸online course 嘅人
儲左一大班連登仔followers再賣廣告
生意黎
我重申一次 而家唔會賣廣告
未來都唔會

真係唔gur咪開多個ig吸引其他人囉
on9仔 話唔賣廣告 但又黎連登賣廣告
可樂既話
其實係要比較一般人
每日飲兩至三罐無糖vs紅可樂
整體health risk 既對比
我只係一個普通人
得閒會搵下啲營養學資料分享俾大家
我唔係營養學權威 都唔係啲乜乜界kol
有冇令你舒服啲
咁你就執好先開po啦
ching講嘅應該係觀察類實驗
透過問卷調查 搵到兩班飲可樂嘅人
原味派同埋無糖派 之後要持續追蹤佢哋
記錄整體死亡率 同一般市民嘅死亡率對比

不過呢啲實驗通常係用嚟make hypothesis
當做咗上面嘅實驗 發現原來原味派嘅死亡率竟然高5%咁樣 都唔可以即刻話原味就係危害健康之類嘅定論

因為實驗結果受好多因素影響 例如實驗人數 地區 受試者飲食習慣等
但觀察到呢樣嘢 會係一個研究方向
始終太多嘢可以研究 但經費有限
首先飲可樂一定係危害健康
但我又想飲
純粹兩害取其輕睇下有冇study比較過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞