關於飲zero致癌 我有嘢想講

186 回覆
53 Like 991 Dislike
哂鳩氣啦 作息唔正常 夜訓都2a 啦
根本未證實到癌既起源
你下次準備好講先開post 啦
反正都要食嘢
我建議最好分散風險嘅方法就係
均衡飲食
會唔會過幾年後又推翻
原來食加工食品/食煙/飲酒係唔會致癌
仲要對人體健康有幫助
唔係完全無視
你注重健康既係可以參考下 選擇去食/ 接觸少啲2A 2B 野

2A 2B所謂冇乜證據
係因為人類實驗冇可能困住兩班人
迫其中一班淨係食紅肉
一班唔食紅肉
睇下係咪食紅肉個班快D生cancer

只可憑觀察
例如觀察一班平時食得多紅肉既人
同一班食齋既人一班雜食
但當中仲有會有好多因素影響生唔生cancer
未必反映到有直接關聯性
加埋動物實驗證據 同 biochem 實驗理論 去支持
放落2A 2B
即係有機會 但唔可以肯定100%會生cancer
有冇source睇下呢

我印象中通常呢啲研究都係做關聯性比較多
姐係話未必有因果關係 只係咁啱見到兩樣嘢喺一齊
例如以前觀察到食維他命C supplement嘅人
心臟病風險會細啲

但後尾科學家諗到 成件事個畫面更加可能係
食supplement嘅人更加注意自己健康 會keep運動 唔食煙等 所以先降低心臟病風險
而唔係食維他命C本身
呢啲研究好有趣 無論熟唔熟營養學都可以睇 應該睇
你喺到講咪得囉屌
井多少少
都有興趣知呢啲但冇興趣自己刨
精闢

確實生cancer有好多風險因素
唔係話做呢樣嘢就生 唔做就唔生

尤其係遺傳因素都有好大影響
眼見有人後生但骨髓癌
驚驚留名 我當水飲
開POST 個陣貼咪幾好, 係要俾人負評完先肯貼
https://youtu.be/PHjHXvv2sr8
以前都有親戚話唔好飲zero
我睇完呢條片之後就冇理過
樓主出post 個方法係有啲唔順眼
但連登個討論風氣係你拋書包 = 認屎認屁
權威 科學有唔同角度分析都係廢
總之邊個講法啱我心水個套就係啱
你再去分析 推論都冇用 一路都係覆返啲一碌竹打沈船既reply
個forum 已經冇得救
本身e 個都係一個例子only 其實真係無乜意思
我只係想帶出直接講d 數字出黎
其實一般人唔知個數字代表乜

例如食監ld50 係30mg/kg
一般人唔清楚30mg/kg 代表乜
但係你講食鹽ld50低過曱甴藥
咁一般人就會有畫面
無營養學你點知自己係均衡飲食
直接講啦 你老母
但鹽似應該用返acceptable daily intake 同人講
例如每日食多過幾多茶匙就可能會有健康風險 就有畫面
話鹽致死量低過曱甴藥似恐嚇人 完全唔好食鹽多啲
同埋都係個句 曱甴藥太多種 可能係咁啱拜滅士對人冇咁毒
唔代表全部曱甴藥對人個致死量都低過鹽
冇你點知憑你歲數身高體重人種健康狀況
點先算均衡飲食
點定個標準
咁當然你都可以話個標準午時花六時變 所以都係冇撚用
e 個就係另一個可以討論既問題
你想用數據俾受眾接收乜野畫面

我話鹽致死量低過曱甴藥係想講一般人對一般食物既認知係有出入

調反轉講
曱甴藥商就會話曱甴藥致死量高過食鹽
去說服一般人曱甴藥係安全既
咁一千年前既常識同今日既常識會唔會有改變
個常識由邊度黎?
病人做完手術 大病完要康復 係咪飲下湯以形補形 吊下鹽水就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞