[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [35] 有冇人仲未砌MK2?

1001 回覆
0 Like 5 Dislike
忘卻神殿英帕有提示要跟牆壁上啲圖案嘅次序去開, 不過正常人都唔會諗到啲圖係有時序性會劇透
[member][member]
我有去呀但我cap完圖冇左件事呀
我表達錯 我應該講尾2個scene先岩
又有防具寶箱 又有冇生鏽既武器 又有依蓋隊藍圖 開哂根之後我都成日落去去水上競技場打人馬
結晶加電係咪永久享用?
佢度過 係得最尾個scene係最唔可以插敍
我自己玩落就無乜問題
你知個結局都要知過程嘅
好似失咗憶慢慢記得返咁(即係botw)
你玩到邊
基本上係初始空島都已經知
講起Botw搵回憶 除左個12張相 其實有冇提示要去邊個位先搵到
又或者咁講
無論你去邊一個地面圖騰先
個順序都一樣又得唔得
好似又無乜問題
結晶每100粒就可以加一小格電
3小格等如一舊大電 大電一共有16舊

大boss果啲特大結晶寶箱開過一次就冇
依蓋隊據點果啲20結晶寶箱都係一次only
想刷結晶方法就係打啲頭目怪 岩石巨人/巨霸加馬果啲 一隻20結晶 紅月刷新又可以繼續(不過地底啲怪都好多
結論就係npc啲字真係要認真睇唔可以飛而我係有睇但探索得太開心唔記得左
唔明點解呢啲要叫懲罰?
我覺得無主線guide嘅情況下解到幾有成就感
高自由度令每個人玩嘅故事都唔同,點解一定要一式一樣
我有諗過 但咁樣會令d 圖案match個故事
唔得, 佢每個圖騰都對應左佢果集既故事大鋼
理想應該係要lock圖騰觸發逼你要順序開先睇到, 咁就冇左因為get漏左壁畫順序去開而搞到跳亂集數既問題
畫畫佬會提
不過都係搵餐死
開放世界 自由度高既遊戲 本身對鐘意按步就班既玩家黎講 就屬於一種懲罰 因為好執着個step 冇guide好迷失
打地底人馬都有結昌
會有d odd 因為人地設計好晒個劇情線索比你一步一步咁摸到個主線 你直接踩左上去 感覺會無左個故事前一半

[member]
你覺得佢設計好晒,其實可能佢根本就預你唔跟次序亂開,如果唔係都唔會有2set唔同既對話
現實D睇,你其實就好似一個偵探咁,慢慢見到每件事既一部份,再慢慢堆砌成一個完整既故事,你覺得被劇透只係因為你個心態係想睇故事,而唔係探索個故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞