如果我 無學到神話中嘅《七傷拳》

844 回覆
74 Like 15 Dislike
其實學哂成奪七傷拳佢仲打唔打到出黎

唔明
正皮呀
174 正皮 同 35正皮

唔明

成套 學一式傷一忽 學哂咪五勞七傷 仲打唔打得出成套拳

唔明

建議你睇多次

唔明

建議你睇多次

解釋返黎緊嘅書面語對白係用黎表達原話係英文黎
如果大家睇唔慣,我可以用返口語

文未

文未

岩岩打左八成
pish
「湯臣,你在幹什麼!!」村入面一個平日好善良嘅大叔突然沖過黎制止小朋友繼續顯露佢嘅火焰。

「雷利大叔,飛,他說他也有能力呢!為什麼不能跟他分享啊?」小湯臣依然都係天真咁望住雷利。

雷利大叔一面戒備咁望住我,繼續用流利嘅英文同湯臣講野,但語氣再難以友善。

「湯臣,你先回瑪花家吧。」

「知道啦,雷利大叔...」湯臣仔有啲不滿咁離開,一邊行返去一邊回頭望下我,我係呢到三日,湯臣仔就成日都黎搵我玩,雷利大叔都會一面友善係附近看顧住佢。

「我知道你有野想講啦雷利先生,請直講,唔洗避諱。」我對住佢點頭。

「我們村落一直鮮有外人到來,村中大部分人都帶有天生而來嘅『天賦』。」佢停一停頓,望住我,想睇下我有冇咩過敏反應。

「這種天賦,多半都為與自然規則有所關聯,如元素、如空間,我們每當有外人到來時,永遠都會絕口不提,所以一直安穩生存至今...希望飛先生你不要說出去!」

呢種所謂嘅天賦,係咪就係之前曾經提過嘅異能者?一念及此我都點點頭示意我唔會講出去。

「雷利先生,想問你幾個問題...。」

「請講。」

「就你所知係咪得你地一條村有呢種情況發生?村入面有冇試過有村員帶住『天賦』離開左?你地嘅能力又可以去到咩程度?」

「如果是天賦的出現,我可以告訴你整個歐洲都還不出十之數,第二個問題先不回答,至於能力的程度,我們亦沒有一套標準去量度,始終不是常見的情況,出然至今也就十個村內,實在是回答不上啊...」

「係?如果呢種層次嘅力量係到算唔算正常?」我紮起馬黎,運足真氣,氣旋發力向天打左一拳,一擊穿雲。

「噢!!!我的天!!!這是新類別的『天賦』嗎??在亞洲也開始出現『天賦』了嗎?這是什麼類別的?純力量型嗎?跳出了規則系了嗎?」

唉,啲鬼佬就係噚氣,一講就一輪嘴噴晒出黎,仲要我的天咁樣,屌。

「雷利大叔,冷靜啲,我呢種能力並唔係與生俱來,而係後天訓練,但都要睇天份,係亞洲中國入面,好多人都會有修練華夏真武,我就係其中一員。」

雷利一面躍躍欲試咁樣,我就開起由陳四海到拓印返黎嘅天眼望向佢。

不得不提,天眼真係好方便,唔係機緣巧合我都唔會得到呢種咁神奇嘅能力,更加唔會發現,本書嘅真名係七竅七傷拳。

「我好抱歉雷利先生,外國人始終練習唔到真武,因為真武係為華夏人族度身訂造,只能向你抱歉啦。」

「哈哈哈,從不介意!既然大家都坦白了,我們可以一起沒有秘密地生活了!大家,都出來開宴會吧!」雷利大叔又變返果個友善爽朗嘅人。

沒有秘密,唉,我有一個秘密啊,我仲比人追殺緊,點可以係呢到安穩生活落去...

思前想後,都係認為唔應該講出黎,免得呢一班純樸嘅村民擔驚受怕。

「來吧,我們一起歡迎我們的新成員,飛。」

再問一次 唔影響劇情 只希望大家睇得舒服
俄羅斯大戰chinese kung fu
從不介意

點會唔明
又多了一個負皮
口語書面語都Ok
新讀留名
慢慢個世界觀會大返
可能各位會擔心connect 唔返第一篇
我劇透一下佢本身就唔係結局黎
再push
再push

愛你
強推
仲未夠鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞