如果我 無學到神話中嘅《七傷拳》

844 回覆
74 Like 15 Dislike
留定聽日嗰篇

原來開左新Post
開左新post諗住一次過追
丫 得個兩篇
wac
Yo
打緊啦
訓醒再睇啦
打緊啦
訓醒再睇啦

偷推
大哥呀之前已經停左咁耐無左人氣
你宜家仲要玩有人留言先停出文
我同張三峰都停左係到,望住個男人講電話,佢神色凝重咁不斷點頭。

「明白嘅,唔知...上面仲有冇咩指示?」佢點左一點頭,眼神比較集中左。

「無問題。」語畢佢就收左線,我果時一定唔會知道,原來一切一切,都只係一個開始。

對峙嘅雙方都沉默起黎,你眼望我眼,直到風將我地嘅頭髮吹起,先再開始談話。

「黃一飛。」黑衣人凝神靜氣咁叫起我個名。

「嗯?」

「太子好欣賞你,你係第一個敢同佢搶女人嘅人。」

「我再講一次,懿婷係我嘅人,唔係你口中果個太子嘅女人,唔好用個搶字係我身上。」我好不憤,恃住人多勢眾係到扮上位者,你老尾夠膽過黎同我隻揪呀,幾拳收你皮。

「我地可以放過你女朋友仔,但有一個條件。」

「講。」我二話不說就想答允下黎。

「飛,聽定啲先,未必係好事。」張三峰神色緊張咁講。

「唔洗怕,我唔理係咩要求,只要我做得到,而又唔傷天害理,我都會去做。」我果一面決然之色,旁人都唔會改變到我嘅神情,應該好型棍掛。

「太子話,比你休息七日,然後將會對你展開為期半年嘅獵殺期,半年之期過後,我地所有組織唔會再為難你,你願唔願意接受?」

「好,係你地講過唔會再為難我女人,峰,我將佢交比你,你如果可以嘅話,就帶佢去武當山休養啦,我岩岩睇到佢嘅脈搏正常,但陷入昏迷應該係精神受到打擊,我唔會死,半年後我一定會返黎搵你地!」

「如果唔係當年同三巨頭之戰令我負傷至今,我一定唔會眼白白睇住你面對呢個情況,啊!!!」張三峰不斷怒吼,同平時嘅佢真係好大出入呀呢,你點諗到一個白衣飄飄嘅文青係到向天大叫先得咖。

------------------另一邊箱----------------------

「到底為什麼三巨頭其中的兩個人要把這男的保下來,我真的想不懂啊,呵。」一個清清秀秀的男人,操著一口流利嘅蝗語係到對空氣講野,而佢手上就拎住一部岩岩通話完嘅電話,個通信人個名好似係陳四海....

突然從陰影之處有個黑袍人行出黎對住個男人講,「太子殿下,為什麼咱們要賣這一個面子?」

「呵呵,你不懂的,先不說三巨頭,就是張三峰,如果他傷好了,我們都可能有危險,始終是一條瘋狗啊...還是得靠三巨頭把他先牽制著比較好。」
七日之後,我已經係俄羅斯邊境,我唔知道半年,我可以點樣過,但我知道,我唔可以死,隨時都可能會有人偷襲我,因為我就係黎俄羅斯嘅火車上面,已經有個白人嘗試刺殺我,我係佢身上得知,原來地下世界,武林,網路上,都散發左大量我嘅懸賞消息,姐係黎緊,我係要接受鋪天蓋地嘅刺殺。

「先生,你好,請問你要去邊到?」金髮碧眼嘅白鬼妹用流利嘅英文問我,我無答到佢,直接就離開左,只係一直向前方直行,佢嘅目光一直跟住我,好似好好奇一樣。

突然氣機一動,伸掌成刀向腰間劈去,果然一把小匕首跌左落地下,我望向果個一面天真好奇嘅鬼妹,屌你老尾...差少少我就殘缺啦。

唔知道點解,外國嘅空氣有種唔同嘅感覺,大氣中嘅靈氣唔係唔純正,但就時而狂暴火熱,時而冷如冰,又好似刀一樣嘅風,奇奇怪怪,不過唔影響我吸收轉化為自己嘅真氣,但就係有種唔正常嘅感覺係到。

我就係到諗,到底我對眼係咩一回事,點解可以睇到人地嘅資訊,呢個唔係陳四海自己練出黎嘅天眼咩。

內視,透視,全部都係我本身唔會有嘅能力黎。

點解?點解我腦海中有七個黑位,而其中一個著左光?

『七竅七傷,開拓七竅,七種能力,拓印即得。』

我貼身收藏嘅《七傷拳》無端端自己跌左出黎,仲打開左一頁我從未見過嘅內頁,七竅七傷?到底我學左啲乜野?

唔通我個內視能力係拓印左陳四海果種眼力?

慢慢我就行出左有火車嘅地方,我都唔知道我係邊到,我咩行囊都冇,得幾件衣物,一本爛書。

再行左一兩日,我去到一個荒原嘅鄉村小鎮,果到冇大力士,冇戰鬥民族,冇網絡,冇機心,係一個民風純樸嘅地方,最少,佢地唔識我。

「嘿!飛!你在做什麼?」一個天真嘅小朋友問我,我係到紮馬練功,佢地一定覺得好好笑。

「我係到訓練緊自己唔同嘅能力,小朋友,你仲細,你大個啲我再教你!」我呢十幾日都係第一次微微咁笑左出黎。

「能力?是不是好像這樣?」小朋友用力眨住佢對藍色大眼,然後指尖上有一撮幽藍嘅火焰慢慢浮上黎。
hi巴打~~
巴打加油唔好爛尾

仲講
正皮左未

一入嚟已經正咗

係?
留名
返嚟留名
呀呀呀
LM
正正正
截數
9個
今晚一篇
Pish
快啦
其實學哂成奪七傷拳佢仲打唔打到出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞