如果我 無學到神話中嘅《七傷拳》

844 回覆
74 Like 15 Dislike
我見到湯臣仔果種熱情,我都忍唔住運氣。

「黎啦湯臣仔,你依家就比啲掙扎我睇下。」我嘴角泛起一陣笑意,微微上揚。

「飛哥哥,你看著喔!!」隨住佢童真稚嫩嘅聲線響起,成個空間都暗淡起黎,唯有佢手上果一絲明亮。

幽藍色火苗風中飄搖,除除落係佢手上,然後光火大盛,方圓三十米剎那間都閃現出一朵朵火花。

我體內真氣都一樣慢慢湧出,係我身體附近形成一個渾圓嘅氣場,將所有接近嘅火雲都消空。

而有啲高速被湯臣所控向我襲來嘅冥火乘以速度,就唔係我嘅氣場可以擋得住,我開起天眼,周身空間嘅速度都慢起上黎,我幾個扭身避開左幾朵冥火,然後再瞬速接近湯臣,運起第一式,向湯臣左邊嘅空氣轟埋去,一股莫大嘅穿透力係佢身邊劃過,揚起左大風。

「飛哥哥,你好強喔!」佢笑嘻嘻眼中放光咁望住我。

我摸一摸佢個頭,「傻仔黎嘅,等我出黎再認真同你好好玩啦好無?」

「嗯!」佢甜甜一笑,唔講真係以為佢係小妹妹。

我轉個頭就慢慢步入呢個釀酒窟最深處嘅一個寂靜空間,慢慢盤腿而坐,雷利大叔講過呢到一定唔會有人騷擾,然後我就慢慢沉入左閉關之中嘅冥想。

各種拳式係我腦海中一一劃過,我係一個靈氣匯聚之地練功,除左令我對招式上嘅把握、功力上有進步之外,更加可以貫徹心神,比我用更平靜貼近自然嘅心去感受所有事物。

每一刻我都係到研究到底『天眼』呢種能力係點樣而黎,佢嘅出現令到我好困惑,到底呢一本《七傷拳》係乜野東東?

一直沉醉於練功三日後,我終於明白左呢一種能力嘅來源係啲咩。

「原來只要我,清楚明白對方嘅能力,並對應七情中有強烈反應嘅時候,就會自動拓印人地嘅能力,可惜,呢種咁雞肋嘅能力,得之無用棄之可惜,拓印過就無法再解除,咁就比陳四海個垃圾食左我一個位!屌!」望住雙拳緊握嘅自己,不禁倒抽左一口氣。

跟住落黎四日,我又陷入左深度嘅思考同埋練習當中,突然心有餘悸,由功法嘅深思中醒左。

都練左功唔知幾多日,係時候行出去睇下大家點樣,我要比湯臣仔睇下我依家有咩唔同!要大大力打雷利塊臉!笑我呀拿!

左手推開酒窟嘅門,右手拎住電筒仔,原來已經夜深啦,時間我都唔清楚。

萬籟俱寂之下,唔通個個都訓左?一絲燈光都無,得些許嘅風聲,土地都睇唔清楚添。

腳下一滑,我立即穩左個馬步在先,有少少唔對路?

啲風咁乾燥,點解泥土仲會比較濕,我一觀天象亦唔似落過雨啵。

一開電筒照一照,泥地呈暗紅色,少少濕潤,好怪異。

空氣中一陣陣嘅味道都一樣極怪異,腥味好重。

唯有地上零散地遺留下一絲絲燒唔完嘅幽藍色火苗。
唔好嘈.. 乖啦..
依家睇返都唔知啲人物邊個打邊個
喂 嘔好比佢停呀
夠膽就比啲comments 黎
嘩屌 有文
又要重睇一次
咁你睇唔睇
唔睇慳返
多多都睇
感動 係死而無憾嘅感覺
無憾啦 可以釘蓋了
hxh完先定呢篇故完先
啱啱終於見到樓主出文啦...感動...
keep住啊 有人睇緊架
推POST引伏
正呀有文
引伏
功成身退 已經等到一篇文
夠鐘引伏
Push
引伏
跟住又潛返一年先,樓主記得我?
除夕引伏
岩岩出個陣已經追 個陣樓主有事停左無寫。
過左大半年(?)幾個字就追晒 正皮都俾唔落手
新讀者黎明
原本睇到依個故係半年前開始
諗住個故應該完咗唔洗追
點知
樓主我哋下年見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞