買電視機 / 換電視機 集中討論區 (148)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我明啦,原來係撳圓圈制嘅上下調校大細。之前一路都係用音量加減制,唔該晒
YES
舊年特價款就嚟冇貨,如果舊機換外置牛後正常返,咁咪擺房用
Sony KD-75X80K
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
輸出果度選自動定最高2160好
什麼輸出果度
睇動畫/電影
用電視built-in播放器去access部nas去播
同直接用電腦hdmi插落電視,會唔會有分別
因為想用電視啲強化畫質功能去睇

D+都想知, 用xbox/ps同tv built-in會唔會有分別

X85K, sorry講到1999咁
聽講經hdmi輸入既會冇做強化畫質
不過X85K就算啦, 本身能力有限

強化畫質都係味精野
Ps5影像輸出果度
如何變更PS5主機的解析度
PS5™主機能偵測電視功能,自動選擇最佳的適用解析度。您可以使用PS5主機的影像輸出設定變更解析度。

前往設定 > 螢幕及影像。
選擇影像輸出。
您可以在此查看 影片輸出資訊或變更 影片輸出設定。
解析度
設定畫面解析度。當您選擇自動時,它會設定成您的電視所支援的最高解析度。

測試1440p輸出
如果您的電視支援1440p輸出,則您可針對SDR/HDR 60 Hz/120 Hz和VRR影像輸出進行測試。若要使用1440p輸出,請將 解析度設定為1440p。
點解唔用自己隻眼去試下
不過認同step巴所講,x85k差別不大
btw,我部a95k打FF16, d HDR content勁正
聲音呢? 有冇多聲道?
物有所值~
應該有, 不過我冇留意
光暗位正唔正?
尋日咪影左相上黎
sony 陳列室應該即轉所有oled demo做ff16比人玩
影相睇唔出HDR
幾時先普及HDR相片
留名睇人屌佢推大陸機
step巴推介尺寸都係最啱睇戲
打機的話太大
打機就要自己就,唔同game都有影響
a95k 65”有咩送呢家
NOTHING
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞