有冇試過俾航空公司免費upgrade艙位?

217 回覆
430 Like 29 Dislike
坐finnair 去helsinki 轉機去冰島
去程free upgrade 左我地做pe
個位闊到隔離個鬼佬米八都喬到腳坐
食野就無乜特別係有個過夜包包

利申:第一次坐呢間+ 唔係特別日子
咁無禮貌
有要求著咩衫先俾坐business架咩
試過幾次生日上business
最近幾乎每次都係坐逃生門果度
新航 + 馬騮s in general都好撚cheap
你試吓去問 喺新加坡住嘅嗰班expat 就知

我依家特登唔揀新航搭

話時話 最近佢財報話大賺
跟住畀班frequent flyer屌佢
話佢大賺都cut cost
然後佢哋終於讓步 .........
.......大家搭econ 有返餐包食

中東三寶係油佬睇
新航係馬騮國FamiLee Temasek 睇
係姑9寒啲
幾十年前細個時老頭做生意,一年有八成時間係外面周圍飛,飛到變VIP,之後次次一家去旅行,check到佢名就有upgrade同free lounge,而當時仲未有什麼會藉同儲分制度。
果時6am機,成晚冇訓又冇洗頭,油頭粉面+波衫短褲

已經冇精神理佢,show一show boarding pass叫佢比我過就算
試過坐Econ first row
有個傻閪老母帶B上機坐啲垃圾中間機尾位 叫個空姐問我肯唔肯換比佢掛籃

我話我加錢買位咁係咪會compensate比我 之後佢話升我上business

之後條傻閪老母勁厚臉皮問點解唔升佢上 然後空姐話個J 頭排無位拒絕咗佢帶我上去
入到去我見到J頭排無人 佢話怕個B嘈到啲paid customer,同埋free upgrade都會睇人比
坐finnair 去helsinki 轉機去冰島
去程free upgrade 左我地做pe
個位闊到隔離個鬼佬米八都喬到腳坐
食野就無乜特別係有個過夜包包

利申:第一次坐呢間+ 唔係特別日子

我飛咗過百次都未試過比人upgrade
搭咁多次都係得一次extra leg room
關咩事唔係business 先hea look多咩
一年飛幾十轉果d人最鍾意踢拖搭飛機
唔知佢一行五人,淨係提我一個
以前去外國讀書,到9月頭開學,國泰overbooking, 問我收唔收錢讓位比人,反正我未開學,緊係要錢,仲可以claim 國泰的士錢來回返屋企,到第二日再free upgrade business class
升到上去未又係俾空姐歧視你,又要倫敦英文,又要靚仔,又要有貴氣,唔坐CX 啦。
以前坐得多間唔中都會upgrade下
轉左工之後試過一次出差又係upgrade
但係我個上司就冇
嗰次有啲尷尬
試過PE 上左Business 仲要係用miles換
回程機黎 個staff仲要無同我講我拎完張登機證先發現仲返轉頭問佢

都試過E上PE
我次次都自己一個,同事先揀bulkhead/exit row
都冇upgrade過 有次仲尊登揀班full嘅pey博up上J
都係冇
試過幾次PEY up 去Business

最深刻喺同個仔一家三口去KIX
因航轉機型
三個由Business up 去First Class 位,得我哋三個
雖然都係Business Class Service
但就安排左個日籍空姐同港佬空少全程睇住我哋
都幾唔自在
利申:公廁Green
有次日本返黎窮撚坐 UO, 點知班機 delay 到第二日下晝
公司咁岩又有個重要嘅會提早開,夜晚十點幾拿拿林買第二日最早返到香港嘅機票,係 HX Econ,
第二日去到閘口地勤話班機超賣 Up 左上 business, 但講明飛機餐要食返 econ 嘅野
去漢城轉機
香港-仁川嗰程 red eye up 上 business
好多年前去英國,一個人坐,起飛開始忽然又嘔又發冷勁唔舒服,我問空姐有無位置可以俾我近廁所一啲抖一抖,後來空姐話機長批准坐「前面」,原來係Business

坐定後果度啲空姐仲問我飲唔飲香檳,但因為病到七彩,只要咗暖水,但好彩可以躺平全程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞