有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
1,2日得啦
有冇用緊的EA 推薦
好難搵到啲好ea,特別係用咗tick data suite之後
做咩事蝕錢好平常
有d閒錢想試下外滙同黃金,但好似冇從入手姐
即係巴打手炒開?
你一張白紙,想靠ea賺錢好難的
但如果你炒股有套方法,都可以套落去
ea呢家野要自己試
冇呀,咁我都係買番voo算,暫時用住demo學下野先
voo年回報得8%,
你唔係幾千萬隊落去,其實無咩意思
慢慢學啦不過點都要交學費,呢到個個都交唔少

點樣入門?
寫ea/搵人地(mql5上面有好多)寫嘅ea>睇下個ea係點運作>係mt4/mt5 backtest下唔同參數賺唔賺到錢>優化參數>開demo account試下個ea>賺到錢嘅就開真account試少少錢或者0.01睇下同backtest有無分別>無就可以試下加大個倉>穩定刷錢

唔識/唔想寫就搵啲software gen strategy>係mt4/mt5 backtest下唔同參數賺唔賺到錢>優化參數>開demo account試下個ea>賺到錢嘅就開真account試少少錢或者0.01睇下同backtest有無分別>無就可以試下加大個倉>穩定刷錢

youtude都唔少片可以學
搵到嘅分享都無用,唔係自己backtest過點敢用max drawdown%,max cons.loss又唔知,點trade又唔知,點set又唔知,gmt/utc/vps/execution delay樣樣都唔同,幾時用幾時唔好又唔知,亂咁比人用,可能我贏緊佢係蝕緊,實會比人屌
所以都係睇住yt 同forum 學下野先
有冇師兄識pine script,或者其他EA

想請教下定義supply demand(ICT嘅OB)係咪一定要用到pivot point
你有無放大個黃格黎睇
佢打壁球十次八次才穿
十次贏cover一次輸的1:1,然後停賽
其實執好多,只是適合機做
人手釘盤勁煩,收到成功交易再set下一張
https://www.earnforex.com/metatrader-expert-advisors/expert-advisor-template/

咪自己試吓揼code囉!
呢個網頁有簡單示範
雖然是示範係輸錢策略
有殼自己執才有機會搵到好嘢
你咁有心機?
師兄好人到
定義係 慣性hour 的4棍 都行range
可以加啲 checking:
High[4] - Low[4] < 某個數值 &&
High[3] - Low[3] < 某個數值 &&
......

例如上圖 歐羅 慣性 中段某個時間窄幅行
到晚上公佈消息就停賽
通常爆中止蝕都停賽,預咗last trade lost
個位日日唔同,要半人手set位
但統計 時段+指定細波幅
總可以特別sort出黎

Set定止蝕,衰左無機會再開新單
因為個 limit trade相距好遠
所以RR定 1都好夠
RR得1好危下wor
勝率過到break even rate?
你點分呢次個range 係accumulation 定distribution ?
用order block ? 定有其他方式?
Range 本身勁random 你rr 得1 咁你係咪一輸一注直頭會成個range breakout 埋
仲有呢類range 個s/r 唔係實線 一定會穿少少做false breakout 咁你點定義幾時入場 直接掛單咁咪一下撞入人地個spring / upthurst ( 大單買入賣出)
大戶少少都可以睇住你食
其實見到1 rr 做都廢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞