有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
2月果陣join左my forex funds 3月頭拎左個300k funded account
3月中開始個策略開始唔得, 由win rate 4x%去到得返1x% win rate
到到而家個account輸緊2%仲未追返
好無信心做返大 其實做返以前個lot size一早就追到
但新策略岩岩好同舊策略係掉轉咁做 心態調節得有d辛苦所以遲遲都未敢做大
好想快d有錢分呀
加油
我揸62,56斬左,已經穿左我睇既位
同你差唔多
61揸 55斬
都係6蚊
我都試過
其實有時都會諗 到底係真係策略失效
定其實係以前自己有運,所以點買都中。。。
琴日襯TFT 5折買左個10k challenge黎玩

希望過到

本身aim 1:2,成日賺少少就忍唔住止賺走
心態唔得
如果唔用same lot 好難追
試過都係用同一種方法 開頭連敗
但same lot 繼續做 慢慢就追番
不過我冇你咁大 , 我用緊50k funded ac
雖然今個星期我都做得唔好,繼續搵下個機會
其實因為我要時間去睇下自己想法岩唔岩
同埋之前輸到差唔多3%
所以要小心d做 由做10lot 變到做細做0.1lot
咁最近信心大左咪慢慢做大
我都有諗過
同埋因為我係做gbpjpy
唔知道原來每年3-4月係佢地會計年結
D時段行得勁奇怪
所以4月後都仲繼續做舊策略
直至做到5月都係唔得
我先確定之前d野已經唔岩用
師兄係玩EA 定手炒?
玩過copy trade爆過煲
而家手炒 比賽都係手炒過
我都係mff 拎左個funded account 之後唔太work
依家用好細%黎risk 好難追
我第一次玩老實講只係aim free repeat
有啲嘢係要時間浸
有啲錯係要出過一次先搞得掂
其實 每次結果都係獨立

所以 唔洗咁驚
練下囉 我都free repeat左幾次 先pass哂
其實我都堅持左差唔多兩個月
舊策略我back test到舊年5月
姐係前後用左10個月都work
但去到4-5月真係無勝率 輸就慢慢縮縮到做咁細
我先係5月掉轉做
但因為rr ratio太低先遲遲唔做太大
但勝率真係可以推返上6-70%
兩日連續犯三次錯
又學到嘢了
所以比較重要嘅應該係rrr同consistency
Consistency到先易做返大
Ftmo呢方面幫你分析埋我覺得係幾有用
落完又上返呢d位
應該因為黎緊有news
市場就行下range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞