有無人有玩黃金/白銀/外匯/期貨/CFD/EA? (4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
搵位擺SL唔難啊
難在搵SL細既好入場點
SL太大,好難有好既盈虧比
RR 1:2已經賺到錢 你下下諗點樣1:10打止蝕都打到無癮
中咗六合彩
除咗40其他都未中過
應該ok,不過可以睇埋tradingview個web,有版係睇邊間broker support tradingview
開埋又唔緊要用多幾間比較下都唔錯
個人認為前面個小針唔洗理 後面可以用
加上你1m 既IMB SL 放前頂應該都係幾PIPS 唔算多
但玩咁細空間 SPREAD 都好易令你蝕錢

但都係睇風格
1m 既野好兒戲 你咁樣睇可能會MISS 左其他資訊
下面可能有個15/30m OB 一下反彈就打你SL 我覺得唔應該睇1m 既SIGNAL
或者可以係 5m 或15m 既SETUP 去1m搵個細位放LIMIT ORDER 就岩岩好
想rr好,勢必要MTA

而個價retrace到咩位,係by product,有啲會retrace OB、有部分就touch FVG hit and run、有啲可能hunt埋OB,呢啲要靠你自己Backtest會搵出個product嘅習性,統計完隻product,就可以制定合理嘅出入位
明白thx,我都知要結合大tf的
上面係個2h OB,但有陣唔識點簡
2h做大佬,咁細佬應該用1/3/5m好
用1m就亂,但有陣用3/5m就搵唔到setup
(定係我廢? 正常1m有就點都會有)
係,真係好需要重播功能黎練習
準備課金tradingview,但少貴
Pro 12美其實都夠用既,但又想要埋秒數tf,試下2rules
愈細timeframe愈難用 有d人用30s都有 你諗下自己man唔mange到既TF係幾多啦
因為ict 用1m

都係睇個人功力 , 小弟睇5m
最近睇TRADING IN THE ZONE 思維上好幫到我 入面可能有個概念都幫到你
你而家係搵緊 "必然" 既交易 想知邊個TIMEFRAME 既ENTRY 係最好 事實係唔會有邊個最好 有時1m 好D 有時5m 好D

但一套交易系統 只係幫你變成"優勢玩家" 情況等於賭場贏率係50.5% 咁 你當自己係賭場 你會想個樣本數越大 你賺錢機會越大 所以單一條TRADE 你揀左1m 就算結果唔係好 但唔代表1m 係錯/唔適合ENTRY
但冇做心理準備既人就會覺得1m 好似唔夠好 又試下5m 成日轉黎轉去 最後迷失

書入面講法係你要FOCUS 係 SERIES OF TRADES 如果你想實驗交易系統WORK 唔WORK 書入面建議係大約20個TRADE 就睇到

番番去2h ob 配邊個TIMEFRAME 個人覺得都係睇番邊個TIMEFRAME 有最明顯既SIGNAL 就用 例如有OB+FVG / FVG+BREAKER 但就算SL 左你要接受 呢個結果係交易系統一部分 贏輸都係過程 唔洗懷疑自己/系統
未玩過 黎緊想學下玩 入黎留名先
付出同收獲唔成正比
要用payapl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞