[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (118)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

雖然大部分情况下都係渺茫,但如果C組真係有機會博一博
真係基爾頓
流浪主帥王家中家鄉!
入到Group C 同J就可以一戰,其他組別基本上都惡啃,後生仔始終冇乜經驗,希望佢哋可以放開嚟踢
烏豬作客阿根廷都係輸1-2
林樂賢(隊長)
H組我驚比佢地打死
私家雞
順便觀光
張相茶餐廳level
作為一個港足撚 咁既分組真係得啖笑

講真咁同直接宣佈港首名有咩分別。

令我地班港足撚 totally no mood to 捱夜睇波 嗱,我又分析下 首先烏咩別克,唔好玩啦 中亞野,3分穩陣

伊朗,,如果係伊拉克就有可觀性(順便可以報上次ga仇)(不過算啦,入到決賽又會見到面) 我真係冇睇過依隊野.. 港半力夠WIN,又3分

最後一隊,我連名都唔記得 我地出青年軍練下is ok,又3分

加上我地4大尖刀 林樂賢,李樂謙,宏愷志,郭縉諾 加上關鍵王劉家喬.. 根本場場大炒,,,,

9分就一定..係睇下破唔破到得失球.咁一面倒ga比賽,我冇興趣,大家正賽見

P.S.比d咁ga對手香港..is侮辱..哈
作為一個小港child,咁既分組真係得啖笑

講真咁同直接宣佈香港首名有咩分別。

令我地班小港child ,totally no mood to 捱夜睇波 嗱,我又分析下 首先烏茲別克,唔好玩啦 中亞嘢,3分穩陣

阿富汗,如果係阿根廷就有可觀性(順便可以報上次大球場ga仇)(不過算啦,去到下次世界盃決賽又會見到面) 我真係冇睇過依隊野.. 香港半力夠WIN,又3分

最後一隊,我連名都唔記得 我地出青年軍練下is ok,又3分

加上我地4大尖刀 安永佳、孫銘謙、祖連奴、艾華頓,加上關鍵王陳晉一,根本場場大炒,,,,

9分首名就一定..係睇下破唔破到得失球.咁一面倒ga比賽,我冇興趣,大家16強見

P.S.比d咁ga對手小香港 is侮辱..哈
格食食,香港,可以
格食格
其實講烏豬格食格 但我哋對上幾耐無試過偷到佢哋雞
傑志13歲小將陳傑智 獲推薦到西班牙馬德里受訓

香港西甲足球學校(香港西甲)與傑志宣佈,將推薦年僅13歲的小將陳傑智(Jay),往位於西班牙馬德里的西甲足球學校接受每年為期10個月的專業足球訓練,以3年為訓練目標並完成中學課程,長遠希望爭取當地球會職業合約。

陳傑智是傑志遷址石門後的首批U7青年梯隊學員,自2015/2016球季開始接受傑志的正統足球訓練,並於2021/2022球季被拔尖至U16青超聯賽,至今為球隊貢獻不少入球。他去年同時加入香港西甲,進行包括球員分析、單對單個人訓練、體能訓練、賽事表現分析等一系列度身訂造的計劃,以加入西班牙球會為目標積極裝備自己。

香港西甲行政總裁陳志康表示:「我們一年前與Jay及他的家長接觸,得知Jay期望投身職業足球員,而Jay父母亦相當支持及配合,所以我們為Jay特製了適合他的方案」。有見Jay平時已經在傑志接受專業、高強度的訓練,由來自西班牙技術總監Victor Campo帶領的教練團隊為Jay訂製了適合他的訓練模式,著重提升Jay的個人能力。另外,香港西甲通過聯繫LaLiga Santander及LaLiga Smartbank共42家球會尋找適合Jay的方案。因西班牙的制度是國外球員需要從小融入Federation的系統,所以香港西甲團隊經考慮了訓練質素、強度、友賽的對手及被球會相中的機會後,建議了LaLiga Academy計劃給Jay父母。

而當知道Jay在剛過去的復活節將代表傑志前往巴塞隆那參加地中海盃(MIC)2023時,香港西甲安排了教練團隊進行考察,結果Jay在MIC賽事表現出眾,除為球隊貢獻兩個入球外亦屢有助攻,獲當地教練團括免試腳程序,破格直接取錄。

每年為期10個月的西甲足球學校訓練位於西班牙馬德里,屬於閉環式寄宿管理,學員早上開始接受正規的美式學校課程,下午放學後接受正統足球訓練,學校每週均安排與國內球會進行比賽。

在校成績一向優異的Jay,獲得目前學校的支持並推薦縮短一年課程,直接從現在的13年制IB課程轉接至12年制美式課程的Year 10。Jay覺得將來的15:1師生比例會給他更多機會直接與老師們交流。Jay說:「說不定將來在西班牙踢,連學業也可以有所提升」。

圖片及資料來源:香港西甲足球學校

https://www.footballweekly.hk/local/%E5%82%91%E5%BF%9713%E6%AD%B2%E5%B0%8F%E5%B0%87%E9%99%B3%E5%82%91%E6%99%BA-%E7%8D%B2%E6%8E%A8%E8%96%A6%E5%88%B0%E8%A5%BF%E7%8F%AD%E7%89%99%E9%A6%AC%E5%BE%B7%E9%87%8C%E5%8F%97%E8%A8%93
傑童
11、2歲踢U16咁癲
法祖拉耶夫真係好勁,他日必成大器

人地隊u20應該輕鬆大炒我地u23 甚至大港腳
聽個名都知勁
i want to be a real kitch man
踢乜嘢位置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞