[本地足球] 2022/23 港超聯、亞冠、亞協及香港隊討論區 (118)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
DLLM
咁既人腳,盧比度有咁既成績算係咁,仲要孫銘破埋夏志明個華人入球紀錄
東方開季得十幾個人,一路踢一路搵人埋班
蔡立靖、史雲斯頓、鐘樂安
係加番呢幾個落去先夠人數踢
銀牌決賽、盃賽四強、又打起咗 Anson同操番fit 晉銘
有咁既成績 Chino 已經好勁
簡古爾就算啦,廢到
其實還好啦
東方聯賽先排第四
南區都係同分仲要有杯
咁鄭少聰都有得爭下啦
流浪開季得十幾個人,一路踢一路搵人埋班
神田夢實、朴鍾範、伊巴謙
係加番呢幾個落去先夠人數踢
足總決賽、盃賽四強、又打起咗 金旻奎同操番fit Fatgor
有咁既成績 流浪教練團 已經好勁
簡古爾就算啦,廢到
鄭少聰南區迷都屌喎
請流浪教練團早d揾到揸fit人
年中有邊個教練冇俾人屌過
贏波讚輸波屌例牌啦
咪請咗王家中
南區迷都唔buy佢 重要街外人buy
王家中今季帶流浪帶得好好
慳返啲錢請王家晴好過
上屆棄賽
希望中到東亞host
適應都易D
小白: I want to be kit man, the second Forlan.
1分不失
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20230525/bkn-20230525143210774-0525_00882_001.html

港會7人足球賽 3支香港球隊隊長出席記招

(李浚湣攝)

第21屆香港足球會Citi七人足球賽主賽事和名人賽舉行在即,一眾參賽球隊隊長於周四(25日),率先抵達中環歌賦街會見傳媒並接受採訪,當中包括3支香港球隊代表艾里奧、陳曉鋒及林樂賢。

今次記者招待會相對簡單,連同5支英超球隊在內的15隊隊長,先進行大合照,之後再與嘉賓踢毽「輕抒腳頭」,歷時半小時便圓滿結束,而3支香港球隊代表在活動後分別接受訪問,各自談及今次7人賽的目標。

傑志後衞艾里奧(Helio)在2009年曾隨公民出戰港會7人賽,相隔多年後再參與這項賽事,他直言十分期待:「7人賽同11人好唔同,攰好多仲要一日踢幾場,另外少人踢,球場空位多咗,要踢得更有組織性,相信一定會好有趣;但我哋今個星期好努力訓練,有信心成為冠軍。」Helio又指自己已準備好再為港隊上陣,希望可以透過今次賽事保持狀態,好好備戰下月的友賽。

和富大埔中場陳曉鋒則首次參與港會7人賽,他表示會抱着學習心態參賽:「始終有好多國際球隊,雖然出青年軍,但當地訓練質素一定比香港高,係一個吸收經驗嘅機會;成績上當然想打入盃賽,踢得一場得一場啦,盡力啦!」「肥頭」透露大埔今次賽事會派出部分常規主力,當中包括當獲選為最佳11人的中堅加比爾,相信對防守上有一定幫助。

香港U22足球代表隊陣容相對年輕,加上以全華班出戰,但中場林樂賢(Jerry)卻表示不太擔心:「細個都成日對唔同國家嘅球隊,甚至係一啲英超青年隊,所以我覺得唔大分別,都有信心拎到分數或者贏波;同埋今次7人賽講究體力,相信我哋都有一定優勢。」

今屆比賽會於5月26至28日,1連3日在香港足球會足球場展開,賽事共吸引26支隊伍參與,當中16支球隊參與主賽。身處A組的和富大埔會遇上阿士東維拉、格拉斯哥流浪及友誼聯賽選手隊,B組的傑志則與富咸、澳科鄒北記及新加坡足球會交手,香港U22足球代表隊則被抽入D組,同組有白禮頓、昆士柏流浪及新加坡木球會。

馬超
巴基斯坦終於要決鬥巴勒斯坦
烏豬 阿富汗
港隊私家雞
E組
去烏豬打
烏豬 阿富汗 香港
香港 烏豬 阿富汗 同組
仲有pot 2未抽
東帝汶VS澳門
葡語系內戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞