【颱風追擊】1710 海棠(12W)+ 1705 奧鹿(07W)+ 1709 納沙(11W)

405 回覆
13 Like 1 Dislike

但唔係話尋晚風大雨大咩?

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/007.htm

自己唔識字笑唔識字
氣象預報-吳聖宇:

海棠颱風中心16:40在屏東楓港登陸,恆春、大武等測站觀測到10級陣風,蘭嶼13級陣風,恆春觀測到985.9百帕的氣壓數值,顯示中心仍有一定的實力,接下來要開始注意後續西南氣流帶來的降雨情況了。

楓港行政區屬枋山鄉

順帶一提,係english vegetables故鄉

ptt班台灣風迷覺得登陸點應該無咁南
係cwb 為左keep住海棠行台灣東岸嘅預測 夾硬屈定位
結果預報fail左
仲最後整左條S字形路徑出來

五點預報

八點預報

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/007.htm

自己唔識字笑唔識字
第一頁D圖唔識update既 點追風

識㗎
無知一問
想問下點解次次打風前個幾日都特別熱同曬
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流
第一頁D圖唔識update既 點追風

識㗎

要用網頁版或者睇圖揀用瀏覽器睇
lihlg app save左幅圖,次次都出同一幅唔識更新我用大紅字寫左
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

副高應該都有關係?因為冇副高個風都唔會吹過黎?而一般副高影響下都會好天?
利申 乜都唔識,想學野

但唔係話尋晚風大雨大咩?

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

自己唔識字笑唔識字

無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

副高應該都有關係?因為冇副高個風都唔會吹過黎?而一般副高影響下都會好天?
利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
就係無副高d風先完全唔識向西行
副高影響會好天
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

重有想問上次苗柏好似冇下沉咁?
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級

不過撞台環流大就得強度唔太重要
(有大型sts撞台下沉都好勁)

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏

無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

「狂宴」

奧鹿好對稱

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

奧鹿好對稱

好靚

奧鹿好對稱

好靚

搞到香港冇風打

奧鹿好對稱

好靚

搞到香港冇風打

咁既樣應該唔止cat 2?

奧鹿好對稱

好靚

搞到香港冇風打

好多cat5都無佢咁靚

奧鹿好對稱

好靚

搞到香港冇風打

好多cat5都無佢咁靚

應該得一隻貓炸
Btw 原來oh look係南泡名,下個風名到北泡
奧鹿會去邊邊login?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞