【颱風追擊】1710 海棠(12W)+ 1705 奧鹿(07W)+ 1709 納沙(11W)

405 回覆
13 Like 1 Dislike
無知一問
想問下點解次次打風前個幾日都特別熱同曬

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

副高應該都有關係?因為冇副高個風都唔會吹過黎?而一般副高影響下都會好天?
利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
就係無副高d風先完全唔識向西行
副高影響會好天

重有想問上次苗柏好似冇下沉咁?

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級

不過撞台環流大就得強度唔太重要
(有大型sts撞台下沉都好勁)

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏

點解有d風食下沉落唔出雨,有d就成幾千/幾萬千閃電 (例如上年尼伯特,最經典係09巨爵)
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

副高應該都有關係?因為冇副高個風都唔會吹過黎?而一般副高影響下都會好天?
利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏

點解有d風食下沉落唔出雨,有d就成幾千/幾萬千閃電 (例如上年尼伯特,最經典係09巨爵)

尼伯特蘇迪羅打台灣都要個風散晒先落出雨,食下沉期間係絕對無雨
09巨爵食完下沉後打廣東香港掛埋8號梗係有雷雨
我都想知隻鹿大約會係邊登陸
酷警終於取消了
有成3個風球 當你仆街到三號波要返工咁都算
三個 * 3 都等於9號風球 點都唔駛返工

廣東話嚟?

可惜香港一個都唔中

可惜香港一個都唔中

三號風都唔打香港
我都想知隻鹿大約會係邊登陸

海上消散
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

咁打菲律賓和日本多唔多下沉呢?
2017/7/28 00:00 - 7/30 23:00

2017/7/28 06:00 - 7/30 19:30
無知一問

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

咁打菲律賓和日本多唔多下沉呢?

日本咁遠香港唔會有下沉(沖繩近台灣果堆群島就等同打埋台灣架啦)
菲律賓中部距離遠無下沉,呂宋就會有但通常唔會太強,打完菲律賓之後就南海或者上台灣架啦,咁就返番上面睇既兩個情況

利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

尼伯特蘇迪羅打台灣都要個風散晒先落出雨,食下沉期間係絕對無雨

最經典應該係10莫蘭蒂
嗰時咁啱唔喺香港 但聽人講係好震撼

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
副高影響會好天

最經典應該係10莫蘭蒂
嗰時咁啱唔喺香港 但聽人講係好震撼

補圖
點解奧鹿會譯做奧鹿?

因為 oh, look
下沉氣流點帶到污染物黎香港?

下沉氣流首先微風不利污染物吹散,
然後通常下沉係吹西北風,
西北係珠三角,咁你明啦
若果係香港以南既風下沉就吹東北風,
所以就相對無咁污染
呢一款通常之後香港就會正式打風橫風橫雨
[quote]JTWC BIN C之旅(11W)

#2 CPA TO HK:722km
#3 CPA TO HK:706km
#4 CPA TO HK:696km
#5 CPA TO HK:576km
#6 CPA TO HK:522km
#7 CPA TO HK:515km
#8 CPA TO HK:619km
#9 CPA TO HK:608km
#10 CPA TO HK:561km
#11 CPA TO HK:582km
#12 CPA TO HK:580km
#13 CPA TO HK:620km
#14 CPA TO HK:587km
#15 CPA TO HK:613km
#16 CPA TO HK:593km
#17 CPA TO HK:630km(FW)

CMA定位:CPA TO HK:558km
JMA定位:CPA TO HK:437km
CMA定位:CPA TO HK:488km

(其實最近香港既時間就係佢最後果刻
佢上左福建陸後反而平西咁行,
所以越行越近CMA最後定位係1700,
HKO同JMA都係2300,所以比較前要留意
=================================
JTWC BIN C之旅(12W)

#1 CPA TO HK:407km
#3 CPA TO HK:520km
#4 CPA TO HK:496km
#6 CPA TO HK:485km
#8 CPA TO HK:593km
#9 CPA TO HK:604km
#10 CPA TO HK:630km
[quote]login username:Haitang2017
login password:FangShan,PingTung

2nd login password:FuQing,FuJian

二次login point竟然同納沙一樣
JTWC BIN C之旅(11W)

#2 CPA TO HK:722km
#3 CPA TO HK:706km
#4 CPA TO HK:696km
#5 CPA TO HK:576km
#6 CPA TO HK:522km
#7 CPA TO HK:515km
#8 CPA TO HK:619km
#9 CPA TO HK:608km
#10 CPA TO HK:561km
#11 CPA TO HK:582km
#12 CPA TO HK:580km
#13 CPA TO HK:620km
#14 CPA TO HK:587km
#15 CPA TO HK:613km
#16 CPA TO HK:593km
#17 CPA TO HK:630km(FW)

=================================

CMA定位:CPA TO HK:558km(NE)
JMA定位:CPA TO HK:437km(NE)
HKO定位:CPA TO HK:488km(NNE)

後記:其實最近香港既時間就係佢最後果刻
佢上左福建陸後反而平西咁行,
所以越行越近CMA最後定位係1700,
HKO同JMA都係2300,所以比較前要留意

除左覺得獨立返出黎好d之外,
最重要係我打錯左少少野
而且加返最近香港果個距離係邊個方向,畢竟係偏東面偏北面呢d唔係近到200左右都只係得個數字,實際對香港無影響
如果咁計hko當唔當佢係入左500既風
JTWC BIN C之旅(12W)

#1 CPA TO HK:407km
#3 CPA TO HK:520km
#4 CPA TO HK:496km
#6 CPA TO HK:485km
#8 CPA TO HK:593km
#9 CPA TO HK:604km
#10 CPA TO HK:630km
#11 CPA TO HK:622km

下沉氣流首先微風不利污染物吹散,
然後通常下沉係吹西北風,
西北係珠三角,咁你明啦
若果係香港以南既風下沉就吹東北風,
所以就相對無咁污染
呢一款通常之後香港就會正式打風橫風橫雨

明解thx
多數吹西北風又點解?
升左貓5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞