【颱風追擊】1710 海棠(12W)+ 1705 奧鹿(07W)+ 1709 納沙(11W)

405 回覆
13 Like 1 Dislike
BTW因為納沙蓮花式減弱
全台放假變左洛克人事件台灣版台灣好多地方出緊太陽

但唔係話尋晚風大雨大咩?

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

個路徑

巴士海峽

半夜已經冇風

我嗰度琴晚11點未到已經冇風
今日連雨都冇埋
新聞報有人行山時中暑昏迷
咁嘅天氣仲行山,真係攞命搏
新聞報有人行山時中暑昏迷
咁嘅天氣仲行山,真係攞命搏

講真一落樓都知咩事啦,仲行

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/007.htm

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

一上岸就畀海棠搶晒d水汽

納沙被cma降做td應該係實測十分唔掂好似蓮花上岸後瞬間無烈風咁

蓮花式暴斃係指一個颱風或以上強度既熱帶氣旋係上陸後,水汽被另一個熱帶氣旋掠奪因而極速減弱既過程

其實係過台灣既速度比預測快
3個鐘就過左台灣出海
今朝已經入左福建
咁緊係遠離左烈風圈
人在墾丁直播
民宿喺船帆石果邊
間屋震緊 出面嘈到好似我搭緊飛機咁
擔心緊會爆玻璃同海水倒灌

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

一上岸就畀海棠搶晒d水汽

納沙被cma降做td應該係實測十分唔掂好似蓮花上岸後瞬間無烈風咁

蓮花式暴斃係指一個颱風或以上強度既熱帶氣旋係上陸後,水汽被另一個熱帶氣旋掠奪因而極速減弱既過程

其實係過台灣既速度比預測快
3個鐘就過左台灣出海
今朝已經入左福建
咁緊係遠離左烈風圈

但5點一上陸果下衛星雲圖見到係極速縮水,一般上左福建既風條尾都會係咁炒上台灣引發暴雨玩多日但納沙一上陸極速縮水兼西南水汽畀海棠搶晒,台灣先至瞬間轉晴淨係行快左未至於咁快無雨
今日總部最高34.8,除左橫瀾外唯一一個近海平面站唔過35度

round off都係35度,市區普遍36-37,新界港九都有站點round off 38度,好熱
氣象預報-吳聖宇:

海棠颱風中心16:40在屏東楓港登陸,恆春、大武等測站觀測到10級陣風,蘭嶼13級陣風,恆春觀測到985.9百帕的氣壓數值,顯示中心仍有一定的實力,接下來要開始注意後續西南氣流帶來的降雨情況了。

login username:Haitang2017
login password:FangShan,PingTung
氣象預報-吳聖宇:

海棠颱風中心16:40在屏東楓港登陸,恆春、大武等測站觀測到10級陣風,蘭嶼13級陣風,恆春觀測到985.9百帕的氣壓數值,顯示中心仍有一定的實力,接下來要開始注意後續西南氣流帶來的降雨情況了。

楓港行政區屬枋山鄉
JTWC BIN C之旅(11W)

#2 CPA TO HK:722km
#3 CPA TO HK:706km
#4 CPA TO HK:696km
#5 CPA TO HK:576km
#6 CPA TO HK:522km
#7 CPA TO HK:515km
#8 CPA TO HK:619km
#9 CPA TO HK:608km
#10 CPA TO HK:561km
#11 CPA TO HK:582km
#12 CPA TO HK:580km
#13 CPA TO HK:620km
#14 CPA TO HK:587km
#15 CPA TO HK:613km
#16 CPA TO HK:593km
#17 CPA TO HK:630km(FW)

=================================
JTWC BIN C之旅(12W)

#1 CPA TO HK:407km
#3 CPA TO HK:520km
#4 CPA TO HK:496km
#6 CPA TO HK:485km
#8 CPA TO HK:593km
#9 CPA TO HK:604km
海棠都炒埋上台 得返隻鹿慢慢玩

仲要係中間剷過台灣中央山脈慘死
台灣應該會落雨落到陸沉
想問聽日仲會唔會咁熱

台灣應該會落雨落到陸沉

台灣真係好慘 好似呢幾年愈嚟愈多風去咗台灣?

台灣應該會落雨落到陸沉

台灣真係好慘 好似呢幾年愈嚟愈多風去咗台灣?

我又唔覺 好似都係差唔多

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/007.htm

衝出黎柒
熱對流快d 黎香港啦
熱到就黎溶啦

千祈唔好嚟
最憎熱對流

淨係熱對流ge 雷聲已經令我諗起都扯扯地

今年好似暫時未試過瘋狂行雷閃電

2009巨爵 搭𨋢聽到雷聲

半夜已經冇風

納沙一撞就散曬

但台灣重有個海棠

重你老母

氣象預報-吳聖宇:

楓港行政區屬枋山鄉

順帶一提,係english vegetables故鄉
氣象預報-吳聖宇:

楓港行政區屬枋山鄉

順帶一提,係english vegetables故鄉

諗左陣先知係乜蔡小姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞