【颱風追擊】1710 海棠(12W)+ 1705 奧鹿(07W)+ 1709 納沙(11W)

405 回覆
13 Like 1 Dislike
如風某個風喺呂宋嗰陣時我哋食下沉,咁様呢個風login廣東沿岸嗰陣時,,呂宋會唔會食返下沉
今日舒服好多
話時話 海棠條尾好長
升左貓5

增強得咁快
隻奧鹿想玩到幾耐
升左貓5

增強得咁快

隻奧鹿想玩到幾耐

有排玩
隻奧鹿想玩到幾耐

有排玩

無腳雀仔 永遠唔到岸
仆街星期日飛東京 快D玩完啦隻鹿仔
會唔會有link combine 幾個風 呢幾日既路徑睇下
無啦啦變左貓5
無知一問
想問下點解次次打風前個幾日都特別熱同曬

熱帶氣旋的外圍下沉氣流

副高應該都有關係?因為冇副高個風都唔會吹過黎?而一般副高影響下都會好天?
利申 乜都唔識,想學野

下沉好多時有副高壓頂,
不過今次無
就係無副高d風先完全唔識向西行
副高影響會好天

重有想問上次苗柏好似冇下沉咁?

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級

不過撞台環流大就得強度唔太重要
(有大型sts撞台下沉都好勁)

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏

韋爺同巨爵 個熱對流都勁抽到

重有想問上次苗柏好似冇下沉咁?

上次係子彈颱,環流細兼強度一般,今次係環流大而強度又有TY, 通常下沉好勁都係上到強/超強颱風級

不過撞台環流大就得強度唔太重要
(有大型sts撞台下沉都好勁)

同埋苗柏呢d係南海活動既,要真係好強先有下沉(例如天兔),而且風向唔同,無咁污染淨熱

簡單d講:打台灣既風多數都有下沉,打廣東既風,就要ty以上先有下沉,而打台灣既風焗完最多畀d雨你,打廣東既風焗係狂宴既前奏

點解有d風食下沉落唔出雨,有d就成幾千/幾萬千閃電 (例如上年尼伯特,最經典係09巨爵)

尼伯特蘇迪羅打台灣都要個風散晒先落出雨,食下沉期間係絕對無雨
09巨爵食完下沉後打廣東香港掛埋8號梗係有雷雨

最經典應該係10莫蘭蒂
嗰時咁啱唔喺香港 但聽人講係好震撼

補圖

住荃灣個雷打落屋企上面
點解d圖唔識update
點解d圖唔識update

lihkg app問題

睇黎大紅字要置頂先得
如風某個風喺呂宋嗰陣時我哋食下沉,咁様呢個風login廣東沿岸嗰陣時,,呂宋會唔會食返下沉

其實係不過no one cares大家只係睇過賓賓果陣破壞去大概有個理解個風幾勁,打緊自己就無咁得閒理菲律賓熱成點
今日舒服好多

好涼

但能見度仲好差

其實係不過no one cares大家只係睇過賓賓果陣破壞去大概有個理解個風幾勁,打緊自己就無咁得閒理菲律賓熱成點

咁個風移左入內陸,咁我地香港仲會唔會又食返佢下沉?
下沉氣流點帶到污染物黎香港?

下沉氣流首先微風不利污染物吹散,
然後通常下沉係吹西北風,
西北係珠三角,咁你明啦
若果係香港以南既風下沉就吹東北風,
所以就相對無咁污染
呢一款通常之後香港就會正式打風橫風橫雨

明解thx
多數吹西北風又點解?

颱風既風逆時針轉,下沉都係佢一部份,
風向一樣照跟,等同點解南掠香港吹東南風一樣,個風係台灣個位,香港就會吹弱西北風
btw強風以上西北風就算來源係珠三角堆廠,因為風力大吹散晒污染物香港唔會重污染,三號風球或以上吹西北風唔使驚毒氣

個風要係內陸去到令香港下沉既距離一早已經散左Btw同埋個風北面同西面下沉明顯d,因為南面同東面係西南水汽尾,通常有好多雨帶,要去到好遠先至係下沉範圍

個風要係內陸去到令香港下沉既距離一早已經散左Btw同埋個風北面同西面下沉明顯d,因為南面同東面係西南水汽尾,通常有好多雨帶,要去到好遠先至係下沉範圍

岩岩開始睇個post幾有興趣, 無知一問乜野為之下沉

岩岩開始睇個post幾有興趣, 無知一問乜野為之下沉

颱風外圍微風區,簡單實用就咁理解啦

複雜的話,颱風係立體既,實際係水汽透過中心低壓不斷爬升形成深厚既雨雲,呢一部份就係你係雲圖見到既颱風白色厚雲團,而出少少無雲既位,就係呢d上升左既氣流沉返落去既通道下沉既氣流會帶黎穩定既天氣

唔明就簡單理解下沉即係微風得
JTWC BIN C之旅(12W)

#1 CPA TO HK:407km
#3 CPA TO HK:520km
#4 CPA TO HK:496km
#6 CPA TO HK:485km
#8 CPA TO HK:593km
#9 CPA TO HK:604km
#10 CPA TO HK:630km
#11 CPA TO HK:622km
#12 FINAL WARNING

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞