CFA level 1AUG & NOV 2023 討論區

493 回覆
2 Like 6 Dislike
我唔咁講 佢仲喺度慢慢印印腳
又唔提早通知我補考 佢唔比我pass 都要出到一個我冇得拒絕嘅賠償掛 免費考算得上係D咩賠償唉 我溫得咁辛苦 佢又唔會話出個report比我?佢冇DR? 冇drill test? 嚴重想知佢sop係咩 究竟處理得幾差先會咁樣想hea咗我
叫佢賠返AL 既$都好合理
佢地成日話300 hr 咪 300 x 巴打每小時人王
巴打真心?
考試既marginal cost 對於cfai 黎講近乎零
佢開多個位比你考多次根本就冇問題
情況就好似澳門賭場free 你船飛房咁,架船點都要開油$都係要比
但依家係賭場有個賭台出左問題派唔到彩,仲hold 住左d籌碼
一般賭場除咗最後refund 仲要賠等值泥碼個客玩住先,因為等既其間對個客黎講係有cost
依家cfai想refund 再加免下次費就算
但完全忽視preparation time 既cost
教人就教time money effect 自己就完全忽視
Cfai 自打嘴巴
啱呀,邊個貪佢免費考
準備考花既時候成本機會成本都遠遠唔止考試費
你backup 好d email conversation proof 再send 比media
記住要同記者講cfai prometric 好冇誠意去解決依隻事
之後要同cfai prometric 講你已經比左料記者
你同時可以物識律師,之後可能要出律師信比prometric
加油頂住巴打
自己之前Prometric 黑雨,幾日補考都同我講無位,退錢下次再黎過,亦都試過中間考考下斷線無左部分record,要重新打過一部分,自己咩賠償都無,姐係講你唔好expect 可以攞到D咩,Prometric 就係咁廢
咁天氣依d野prometric 係冇錯
考到斷線,但佢哋都即時解決到
未至於好似上面巴打咁成分卷唔見左,仲要等成個月先通知
依個係程度分別,你既程度好似係三里島輕微洩漏,巴打既程度係切爾諾貝爾成個反應堆外露,而cfai prometric 仲想臭屎密冚
Btw 佢有camera 錄住你做卷
叫佢check video 睇返你每題既choice
再比分
其實今時今日電腦卷填mc,,點解唔係即時出result?
cfa esg 卷都得la
Cfai 好pro 架ma
要check 你卷check 你video 去validate 你d答案
最後仲可以整唔見你份卷叫你重新考過
python本身唔計考試分,佢有誠意實可以waive到比你
你有a&f 底我諗我地 evaluate 唔到對你而言有幾難。我嘗試俾個 rule of thumb 你,Level 2 啲野(包括 case type question 同課程內容)會令成件事備試過程長過 level 1 1.5x 至 1.8x 左右。你可以按你清 level 1 既 required effort 預算下。
作為考過CFA既過來人
我可以好肯定講唔好低估lv 2
Lv 1係氹啲水魚入局既試
Lv 2係坑殺candidates既試
個難度絕對係難過bachelor讀既野
反而lv 3係無lv 2咁難
我覆咗佢了 除咗講一大堆佢事後處理得好差嗰d 嘢之外 開咗3個options比佢

多謝巴打你一路支持 我先諗到咁多嘢覆佢
唔該晒你 如果係咁計 我諗就一個月AL閉關全力溫應該都ok 加埋平時得閒再睇下
我依家工作都係同finance相關 所以都有幫助 同埋佢都比得我免費考 我照去啦 起碼攞咗d material先

關鍵係佢比我pass先算 如果唔得嘅話我d假都唔知點攞仲要等到10月出成績 有病
1應該就冇。2都可能有機會,但終身佢應該唔會睬你,佢地係靠依啲錢吸血。

btw,祝你成功
依家開大D條件等佢還價囉 都冇辦法 佢一開頭個offer真係當人傻仔
你話d學生仔冇收入免費考三次都有可能算數
同埋我引用咗上面巴打講法 佢如果真係有cam影住我答題 咁理應可以recover到我對自己表現咁有底氣 睇下佢點反應先
Charter 左對移民有冇幫助?
巴打,你算好相遇
1. 合理 2. 對cfai 根本就冇marginal cost 因為佢只係唔收你$,你太好人唔洗要cfai prometric 嘔突,如果係我,我起碼要佢哋賠 300x $200 hkd
retake 11月
你未報比media?
岩啊, 對CFAI黎講最好比你考到, 年年交會費
果個考試錢對佢地黎講真係0成本
因為佢機制On9
考試之前得好少人見過份卷
完左每個考試之後搵一班Charterholder做一次
然後再因應佢地答岩答錯adjust個score出黎
聲稱咁樣可以因應份卷難度set 高set低合格分數
level 1 ->First year UG野+common sense
level 2 -> 學下CFA套evaulation framework
你就算Concept岩你都要跟佢條formula
一直以黎passing rate最低係level 2
無, 個試嚴格上對番工無咩幫助
做buy sell side都好, 好你對間公司/個果地方既經濟既認識
你有呢D evaluation/ portfolio management tools但係你無local view其實咩都做唔到
你做trader 炒短線另計, 但CFA無教你點做短炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞