CFA level 1AUG & NOV 2023 討論區

493 回覆
2 Like 6 Dislike
應該可以告prometric 就算告唔到cfai
Prometric 成日都柒,唔係第一次
可以整唔見學生份卷真心勁
應該告到,你試吓搵律師
Level2 candidate 留名
佢已經拒絕咗
不過佢肯如果我8月pass會比我11月考
真係告到?認真?真心問 好想知
cfa嗰邊都話我可以搵prometric直線對話
好似有啲玩鳩自己,夠唔夠時間溫架?
咪比CFAI甩身,你比錢CFAI又唔係prometric直接對話cfai就唔駛理你
應該可以告prometric,因為prometric 承包cbt
告cfai 應該難d,但你可以試吓搵記者比d壓力cfai
或者你比兩個option佢,一係直接比你pass 一係賠$ 300 hr x 你人工/ hr 當你$100 一個鐘,佢都要賠$30000
佢比,你都咪搞
3 個月lv 2 你唔洗返工咁溫都難pass
你可以搵channel c 或者其他報紙
但我估local media 未必有sound ,你可以試吓搵wallstreet journal 果d,報完之後都可以試吓同cfai 講下大下佢地
Cfai 好要面,佢就算唔賠$比你都會迫prometric 果邊賠
費事搞大件事令自己(cfai) 冇面
佢以家拒絕賠$明恰你,佢果email 已經承認左責任,但你搵律師告cfai ,佢地有大把律師團唔怕你,但會怕記者
所以最好做法係搵記者跟cfai ,再搵律師出信比prometric
我估cfai 最後會為面子迫prometric 賠$比你和解件事
仲有你一定企硬比cfai prometric 知就算免費比你考多10 次試唔係一個和解option ,因為你本身有sunk cost 去準備考
你試吓先,再上黎update ,之後見步行步
Python 好似淨係level 1 先會有 lv 2 冇
所以只要你今年pass 左 lv1 出年考lv2 考都冇乜影響
真係第一次見整唔見咗考生份卷仲可以咁撚惡咁大支野唔比人pass 又唔賠$ 香港老師如果唔見左學生份卷一般都會按之前course work interpolate 個分或者直接比班既average grade 比學生(至少pass) cfai 真係當考生狗咁撚 屌你老母
我上reddit 見到呢篇嘢真係好撚離譜 但佢最尾係搵得返份卷 仲pass 埋 其實我係咪應該好似佢咁 chur爆佢先?定學你話齋直接報media?
https://www.reddit.com/r/CFA/comments/s7s5ed/lost_exam/

我可能今晚再覆返佢email 睇下佢仲係咪咁串
再傾下先,同暗示下會搵傳媒
佢哋果時係用hard copy exam 唔係cbt ,情況好似同你唔同?
你今晚探下佢口風先,仲係咁串就報左media 先
Prometric 有冇搵你了解件事?
如果冇,都要搵埋佢,畢竟prometric 要負最大責任
考評局都可能有責任,因為佢哋provide 器材場地比prometric ,但d器材好明顯有問題但考既時候冇發現
總之依3 個party 都有獲要孭
我估cfai 一聽到傳媒就會跪低
佢哋咁要面
呢啲真係無仇報 唯有當係考mock
比成皮野再加300 hr 考過mock
你真係豪
咁佢講明退錢加下次免費
今晚出咗去 聽日再慢慢諗點X佢
我肯定我係會合格 好有信心
主要係晒我時間 同埋免費有咩用
完全補足唔到 我哋考得CFA嘅都唔會窮得去邊啦
重點係 time cost先係最貴
佢依家串到連AL都唔補比我 我一定會好似上面巴打咁講暗示搵media搞大佢
係就好 頭先收到埋prometric email
又係嗰三幅屁 完全冇誠意溝通
我依家會要求佢直接比我合格

我個case 同朋友傾咗 根本好易解決
佢話我exam 入唔到server 嗰陣理應一早知㗎啦
點會等到放榜先嚟通知
佢一早知冇record到 可以即刻安排supplementary 點會完咗先嚟公布 成件事由頭到尾處理錯晒
紙卷就話未必咁快搵到 電腦卷喎……
放心,佢一定唔會俾你合格,呢個諗都唔好諗,其他都有得傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞