CFA level 1AUG & NOV 2023 討論區

519 回覆
2 Like 6 Dislike
有冇師兄買過淘寶kaplan啲notes 打算考 但唔知自己應唔應付得黎
利申 考完cpa
有,我係睇kaplan考lv1&2,每本二百幾頁都唔算係notes,當書睇。CFA貴多不貴精,讀U一個deri course拆十三課,CFA就十幾個topic每個一課,讀過書做過練習期實ok的
其*
想問師兄有冇買埋啲片睇? 自問比較習慣有人講書跟住抄notes嘅學習模式 就咁睇我未必入腦
睇你個人,我就咁睇書,慳時間
我無finance底都係買kaplan書自修
嚴格黎講係down pdf
(早幾年kaplan D pdf仲有流出)
你cpa一定無問題

video我有down 過黎睇兩下,無咩用
如果kaplan note 係cfa官方書濃縮版
video 係note既閹割版
勁多重點都無cover

but all in all,總之就做練習
出面講level 1考完其實冇咩用 即係至少要level 2?
係咪要考晒3個level+夠work experience先做到member?
唔該師兄 level 1真係=大學level? 因為我大學個陣都修過finance 學過option pricing, econ, stock trade Corp finance個啲野
嘩我唔知wor我真係一科econ/finance都無掂過
聽聞1 2都係大學level
不過你點都要由頭睇一次
因為要跟番佢d notation/convention
唔該晒
而家糾結緊個價錢 勸掂自己就報名
比左錢你就自然會讀
除非你好有錢
1: 我見宜家好多PM JD或者好多senior d嘅位都require CFA/ working towards the designation。始終finance入面CFA世界認受性最高。考完有冇用都好,個客見你有cfa應該有幫助嘅,工作上有好多finance terms/language起碼知人講乜,portfolio mamagement喺lv3未分pathway之前係一個focus。成舊野係for asset allocation (有錯請指教)

2: yes
想就第一點問多少少 如果未考完level3 就咁寫CFA level 1/2 對搵工見客都已經有幫助?
對工作上都係我嘅一個考慮黎 因為平時會掂到唔少investment valuation/asset management嘅野
Cfa實際應用切合啲,topics都好應時 e.g. AI/ML/big data啲application用落FSD learning neural net啲process係啱。大學學術性高無乜應用,cfa淺好多
見工可能有幫助
見客你除左卡片上寫明cfa之外
無咩機會比你提呢樣野

想考就考左先
唔一定好有用
但總會唔知幾時用得著
搵工有,佢見你cv寫,如果佢份工又係require working towards designation你就meet佢個入場券囉。見客就要你拎埋個charter寫落卡片先知。

以我為例我覺得考cfa同我份工相輔相成,lv1有時靠我份工幫我答題,lv2又幫我拆工作上嘅analysis framework咁
清係咪未溫到ethics standard 7B
唔該師兄 想問多下考上去嘅話對數底要求高唔高? 我冇讀過stat/微積分個啲野會唔會跟唔到?
唔高,加減乘除only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞