CFA level 1AUG & NOV 2023 討論區

493 回覆
2 Like 6 Dislike
fail咗求安慰
Fail咗+1,加油
下年再考過
11月14號考
Level1?2?
Lv 1
有冇人知official mock同actual exam既difficulty差幾多,操完mock感覺比los啲practice淺好多
official mock同actual差唔多

LOS有時問得好刁鑽
或者題目本身寫得好差
我覺得係溫書用
但唔係好test到考試合唔合格
試過有條item set=6條問題
3段野得第1段關事
佢既format有機會同考試唔太一樣
有無人知如果mock有65-70 大唔大機會pass
唔錯啦 傳聞都係60分咁上下就夠pass
Level 1 喎
普遍都話mock 深過真卷 當然mock 過70更好
level好多廢柴考 你有上連登問下野都叫有心 應該夠pass架啦 操多d卷啦
check清楚syllabus唔好溫少左 肥其中一科
Level1*
考完幾時會有成績
2個月啦 會有email
You will be provided with a whiteboard or erasable writing tablet for use during the exam.

有冇人知係咩黎 俾塊whiteboard咁on9?
幾個月前都係比草紙wo 未聽過
如果pass到lv 1 知唔知人工至少咩價位?
無任何影響
14.5k
考完level 2 應該炒緊 好多條都撞
LV 1 根本唔洗讀去考都得

溫下ethics fixed income 就考得,其他common sense 同 present value 其實好易

LV 3 你去考嗰時都做左兩三年嘢。日日對財報,睇新聞,impact assessment, modeling 基本上你做緊既嘢就係要考既嘢,都係唔洗點讀。

呢兩級係一個月內讀得完。

只有LV2 啲嘢難少少,通常你做第二年嘢都摶升職,變左要提前讀,但都係兩個月⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞