CFA level 1AUG & NOV 2023 討論區

493 回覆
2 Like 6 Dislike
射波都要去啦,下年改sylb
就咁睇 level3好似唔大改動
但唔想再折磨半年啦屌
ching,我今日考完,同你一樣唔夠時間
漏空左一條大題加兩條分條
我做哂但覺得好9難,仲難過mock
算啦都過去左唔好再諗
Agree感覺上pm好似難過am
我隔離啲人一路做一路歎氣 ,隔離個個仲要死機 無左5分鐘
Btw 真係唔夠時間做 個考試係assume 你一睇問題就要知道佢想問咩 跟住寫答案 連多餘思考空間都無
所以建議睇到唔識 一定唔好多諗 即飛去下一條 唔好因小失大
我做左mc先 反正夠時間做 不過答案都唔知岩唔岩
雖然自己打字都嘈 但隔離左右同時打字 真心嘈到諗唔到野
啲SR 我寫埋條式 所以用左好多時間 一陣個答案錯左 成條無哂分 你有無時間check 卷?
其實真係唔知佢咁多人唔同時間考既話, 每份卷既難度係點統一
我係AM難過PM勁多, 有啲超級正路必出既topic一條都無出過
Yes…真係好似連諗多陣既時間都無咁ching你都做唔切?
叫做答哂所有題目 想知其實係咪以前啲題目都咁難?
咁癲出好多mock無既野?
收到prometric update考試改到去7/9

原先星期六LV2
check到兩題咋 改到少少野 不過係咪岩7成先pass
我諗pass score 都係5成多啲
我覺得mock係算比較多冷門既野,例如計bull put
真卷無咁多冷門野但正常既題目佢會出到比較複雜
唔知真唔真但我記得cfai既片講過mock同考試係同一個author
所以mock係有參考性
Top 1%考生既70%分數
保守假設top 1班人都係98-99 over 100
咁最保守既合格分數係70%都唔過份
道理上 佢mock出既 就反而唔會點出?
係咪1 mins 1分咁理解 成份卷264分?
其實係咪真係有大陸or印度人可以上到98,99%呢啲分
Cfa好似話過佢地唔係拉curve?但又唔明佢個mps點set
咁痴線
Ching 你點聯絡佢哋?打電話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞