邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
低能?
萬五鎊起
sor, 28car 見到21萬左右
我人在英國up咗鎊
香港貴成截
toyota D細車好樣衰

23都好D既,但成日高速應該都係20左右吧
但平時ehev三成油好少著引擎,係踩到60-70先著
的確無上代咁靚仔
Honda新個套好似要70 著偈再lock up落轆 powerloss應該少啲
會CHOP一CHOP 囉?
Honda NSX 3.5 公升 V6 Twin Turbo 引擎 + Twin-Motor Unit 、Direct Drive Motor
其實高速應該HONDA 同TOYOTA 都係行油, 點解好似話TOYOTA 油耗低D?
Toyota THS既強項係可以同任何排量既引擎配合,1.5,1.8,2.0,2.5都得。相反Honda最多去到2.0NA。當你用2.5引擎高速一定係慳油過1.5,2.0之類既引擎。

同埋toyota行高速都可以有三分餘力幫電池叉電,honda未必夠餘力。需要用電池(上斜)toyota可以電機引擎一齊發力,honda只可以用電機或者引擎兩者之一,會扯到盡。
新一代Note同Pirus我都揸過,Note係無pirus咁好力同慳油。但係新一代epower已經一啲都唔嘈,細細架又好揸,加埋成部車都好有安全感。日常用係夠哂。因為好駛好用所以日本周街都係新note。
我建議你去試下揸先啦。
我research Hybrid Pirus 好似大過1500cc,同埋好似未有行貨
Note 仲要無咁慳油唔通引擎俾發電機走好多energy
不過佢油耗做到同官方差唔多都已經OK既
如果take out 充電既問題, 日產Left 係唔係會吊打Note?

巴打你覺得呢2架邊架空間感大D?
Prius 係 1800cc
行貨2021年賣過少量(懷疑10部都唔知有冇)

空間嘅話一定係Prius贏
淨係個尾箱都擺到幾個大喼
個d聲係人做聲
時速低過30就會有聲

遲啲運輸署會跟歐洲例,強制所有電車係慢車時發出不低於50分貝嘅聲音
原來讓路俾Corolla
90年代仲講緊10秒俱樂部, 呢家7秒都屌你買餸車
覆番樓主, 原理計:

高速多本田E:HEV
市區多日產E-Power
無死錯人豐田THS
咁即係要2.5引擎ths先會慳過ehev?
如果同級汽缸2.0咁計,其實係咪差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞