邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
No, Toyota 唔複雜,其實好smart , 佢其實係雙系統,油電無間地切換,落斜路:個車輪運行會自動charge battery 去大電,輕輕俾油唔著engine , 用大電行,要高速d,俾大力d油門會即著engine 行快d,同時如果著左engine 亦會自動charge 大電,佢就在這兩套system 里不斷互相切換
唔係,得E-power 先係咁

Hybrid 冇電可以油驅,電車唔使行住叉啲電夠用幾百km
好 smart 唔代表唔複雜喎
我諗係要平衡
再極端可能就係行全電吧
咁E-power 好慘
諗起個情況都幾老鑑
機械結構簡單, 但係控制邏輯好複雜
點樣define 複雜先,正常用家壞車自己整?又咪送去車房。而家如果你壞Honda freed hybrid , 或者Toyota Sienta hybrid , 同樣送車房佬。你估會有咩後果? 上次清大電風扇,同車房佬傾開,Honda 而家套hybrid 好Q 麻煩,零件又貴,好多時冇得整。Toyota hybrid 永遠都係大電,ABS pumb, 無咩特別,好多車房都整到了
好明顯佢係整開水貨Freed Hybrid/Fit Hybrid GP5嗰堆, 而唔係而家嘅ehev, 所以先會覺得煩。
You are right
屌 呢D真係死症
咁ehev都算易整?
GP5嗰代真係煩到弱智,好心啲水貨佬唔好害人
粒電細 但係引擎差電又跟唔上
你見佢d水貨hybrid 平到一個點就知伏伏伏,反而Toyota hybrid 好硬價
NOTE 會好D
平車黎講, Toyota D hybrid 都幾
我都唔係行好多次山路,而且真心未敢試冇晒電會點,我估30幾掛

講真去到呢個位,望住個粒電量一路跌,架車越嚟越慢,後面啲車開始多⋯⋯
個人真心怯㗎
明明係講緊比較複雜,你又轉去講絕對複雜

咁大家可唔可以同意豐田混能系統機件上係複雜過日產e-power先
仲有,本來講嘅係機件同埋個系統比較複雜,你就無端端講到去維修,cra9zy
toyota hybrid 冇理由可以簡單得過 empower 掛,大家都係有engine大家都有電摩打,toyota 仲要多一套 clutch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞