邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
應該都係得Prius plug in hybrid最出名
見英國唔少英國Uber都有用
但係相比之下都係傳統Prius混能多
10年前牌價大約16蚊, 油公司優惠通常一蚊兩蚊, 所以實際當佢十四蚊一公升

而家正價23蚊, 優惠就加到五至六蚊, 所以實際大約當十七蚊

呢十年中其實只係加咗三蚊, 同其他嘢通脹比較好似冇加得好誇張
油價係睇產油國點傾。。。佢一話減產,唔賣比邊個邊個,咁啲價隨時快過通漲
井多少少
TOYOTA 個套高速時都係2邊行?
大CC
4WD車開4L超大扭力
行15推背
我幾鐘意 epower 只係好可惜佢唔係最慳油。其實有冇話點揸法/揸咩路佢會變得慳啲
只要副偈著住就一定有部份力俾咗車轆
但係同時又絕對唔會淨係由引擎俾力

所以只要副偈著住就一定係2邊一齊
行下停下,唔好過70

即係荃灣入元朗就行青山公路, 唔好上9號仔, 咁就會慳油

但時間...
epower 同其他車最大唔同嘅係佢係發電機嚟,佢foresee電池冇電佢先會撻引擎,所以慳唔慳都好睇揸個個點用佢

揸得耐,揸車方法都會唔同咗。而家我基本上都係用 eco,減速唔會再用個brake,全程都係用右腳踩同鬆開油門用engine break 回收返啲電。而且因為佢係慢慢咁減速唔會chok ,做乘客嘅屋企人都話手車比以前舒服咗

佢最最最大嘅問題係粒電好細,叉電唔算快。平時行市區公路係冇乜嘢,但一要爬山佢就即刻收皮。佢全粒電基本上只可以for 佢地板油full power 行1-2分鐘左右。其他 hybrid 車如果冇電可以行返油,佢就冇。行中環去山頂有時要停一停係避車處等幾十秒佢叉電,呢樣真係又柒又on 9

另外,原來全架車慳唔慳電,影響最大係冷氣同埋呔壓

p.s. 上面講緊 Serena
epower 同其他車最大唔同嘅係佢係發電機嚟,佢foresee電池冇電佢先會撻引擎,所以慳唔慳都好睇揸個個點用佢

揸得耐,揸車方法都會唔同咗。而家我基本上都係用 eco,減速唔會再用個brake,全程都係用右腳踩同鬆開油門用engine break 回收返啲電。而且因為佢係慢慢咁減速唔會chok ,做乘客嘅屋企人都話手車比以前舒服咗

佢最最最大嘅問題係粒電好細,叉電唔算快。平時行市區公路係冇乜嘢,但一要爬山佢就即刻收皮。佢全粒電基本上只可以for 佢地板油full power 行1-2分鐘左右。其他 hybrid 車如果冇電可以行返油,佢就冇。行中環去山頂有時要停一停係避車處等幾十秒佢叉電,呢樣真係又柒又on 9

另外,原來全架車慳唔慳電,影響最大係冷氣同埋呔壓

p.s. 上面講緊 Serena

架車會行唔到?
冇乜電嗰陣佢會越嚟越慢,得返40km/h 阻住後面車嘅時候就要入避車處
行下停下姐係唔好長踩油門咁揸?唔過70好慘
唔過70點揸
想指教咁要長時間上山咁行 佢會點 B波有冇幫助?
上山前轉charge mode 叉定電,行慢啲唔好大力踩油加速,得返1/3電要開始搵避車處
要搵避車處咁大鑊!?30-40都行到掛
你都唔想拉車龍㗎嘛
燈位地板油頭幾秒都可以推背嘅
電車通病?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞