邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
係,最緊買咗㗎Lexus hybrid
當你了解過真正整ge架構 Toyota個套唔複雜
推背係用扭力
你係臭狗華?
toyota混能轉油果下冇honda咁chok
揸過freed, fit, vellfire 大霸
佢粒電太細,一行高速就用得快,一路都要叉

咁你可以諗吓本來就引擎直接去動能,而家要經過引擎轉電能再轉動能,efficiency 點都會少咗少少

仲有,你啱嘅就係佢可以長期保持最高同埋最有效嘅功率,但係咁亦都代表無論去行咩速度個引擎一啟動嘅時候就一定係佢指定嘅高轉數,唔會有行得慢啲減低轉數嘅情況,其他車款喺行得慢啲嘅時候我可以將轉數去降低到1000轉以下,嗰啲情況下就係舊款會慳油
我初頭都覺得epower幾好,但好似有d笨, 下下要lost能源係轉電度,行電但牌費照俾
honda套野我睇youtube話去到某個位會轉,咁轉個下咪會chok囉

toyota好強調轉換好順,然後就沒有了
唔好怪無車牌個幾位,我自己揸過先敢講
大昌某位維修講過,呢款車問題就係在於引擎長期保持同一個轉數,會好易積聚污染物係engine度,所以佢維修e power多數都係整呢樣
其實最理想用低轉高扭力turbo engine,慳油之餘又夠力發電,不過就係$, NA egnine就平
起碼唔洗排隊叉電
大陸啲理想呀 蔚來個啲就係咁 仲有plug in charger
羊毛出自羊身上
除非係係plug in hybrid
否則啲電點嚟? 都係副偈發電得嚟
電摩打上到高轉速嘅效率會變差,呢樣死症嚟
但上面巴打話note平均20km/L, 又未係好吸引
除左入油,咁買note不如買leaf?
電摩打真係一被就入扭力 所以混能車 起步用摩打幫助好大
同埋我渣過啲車1100Nm 雙摩打 0~30好快有推背 但6合1 module 30前全開 過左30後 限制左但功率輸出 自然尾段加速慢無推背
所咪好似的士小露寶咁 起圍好好力的摩打50後就廢左靠引擎
0-100咪慢
RAV4 / NX 0-100 6s ok wor
你知唔知而家油價幾多?
你知唔知10年前油價幾多.
因為電摩打高速時效率唔夠
就算Tesla 高速一樣食電
所以honda eHEV 高速時用引掣直連會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞