邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
呢排做下混能research
日本大廠主要係
豐田THS
本田E:HEV
日產E-Power
睇左原理各有優點, 但Youtube片難免會有水份
有無巴打試過哂3個唔同系統?
係操控上同油耗上效果如何?
AE110最好 其他全部垃圾
幾正都無用, 比歐豬打壓死
之前睇 Toyota hybrid 最複雜,但係係大部份情況下都係最慳油

E-power 就最少零件,但係高速嘅話就係最食油
純機械先有駕駛樂興
醫拋牙引擎冇力落轆
最食油係e power,但係電車感覺
最平衡係THS
最慳油應該係 eHEV?
利申對E-power 個系統感覺幾好
但太多人話行高速食油,慢
我8成高速會有卻步感覺
e power 如果牌費有平應該好多人衝
THS 同eHEV 個原理好似差唔多, 但THS講到好勁咁
eHEV 就要黃金右腳
識揸一定揸蒸氣火車,機械感好正
以香港嘅行駛距離嚟講, 冇呢啲運能系統車價平幾萬就係最高性價比

而家間間都行行哋做到油價正價減五六蚊, 同十幾年前啲油價根本冇乜大分別

唔好畀邊廣告呃香港好多時都係慳油唔慳錢
要耐用只有THS
睇片成日話要控制隻腳去控制幾時電幾時油
THS好似聽少D
https://www.youtube.com/watch?v=D4UlMPKtSR8
­唔好問點解,呢架先係真正樂趣
除左油錢, 加速方面應該都有改善?
豐田THS = 引擎+摩打+行星齒輪,
引擎會同時發電+推車轆,摩打都俾力車轆
引擎 -> 一部份發電, 一部份經eCVT落轆
摩打 -> 落轆

本田eHEV = 引擎+摩打+clutch,
平時引擎只係用嚟發電, 由摩打推車轆
但高速巡航時引擎會經個clutch直接推車轆
可能當係只有普通車6波, 1至5波全部由摩打負責

日產ePower = 引擎+摩打 - 本田eHEV個6波
即係任何時候引擎只係用嚟發電, 永遠只由摩打推車轆

然後日產ePower個大電係大舊同高出力過本田eHEV
所以ePower可以用一副比eHev細嘅引擎去推差唔多出力嘅摩打

大昌幾時先肯入Xtrail
你睇下啲試車youtube片通常hybrid版都實話嗰架係畀冇hybrid起步爽咗, 避重就輕

真係渣不停來回a b咁樣試可能真係分到少少, 但係細車嗰啲, 冇混能上長命斜載滿人唔夠力, hybrid版嗰個細摩都唔會幫到幾多都係唔夠力, 細車混能慳唔到幾多油基本上就只有自我感覺良好, 豐田有個藍章好似開心啲
日本車本身用CVT
Hybrid淨係計起步嗰下一定好力啲架 因為摩打bypass咗個19 CVT
巴打好詳細
咁細車按上面巴打既分析,
上長命斜個類豐田THS理論上咪最慳油最有力
油電兩樣俾Power點都應該好過順電
出唔到牌得個睇
代理岩岩出左圖,應該係出x-trail
留意返岩岩出果個THS 第5代,轉左鋰電池摩手又輕左好力左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞