邊種日系混能系統最正?

247 回覆
45 Like 2 Dislike
嘩真係唔知有啲咁嘅嘢
果陣我都係睇緊epower or toyota
但我要行西貢入村啲山路
見toyota唔夠電會自動落油補力就揀咗佢
就係smart,所以根本複雜
ehev應該都會喎
ehev引擎直接落轆嗰個波係巡航用 上山應該唔會入呢個波 都係引擎發電比摩打行 所以變左同e-power同樣情況

利申冇揸過ehev 純推斷
下???要停埋一邊等差電咁on9??? 咁真係把撚
本身諗緊部note仔做腳車
又咁講,Serena 大啲重啲又係第一代 E-power,note 仔輕啲又第二代,可以情況會改善咗掛。

唔知有冇 note 用家講下係點
死啦我之前上大山推過架Serena epower 我以為佢玩野揸咁慢 而家先知可能佢係冇電 有d內疚
不過佢有避車處都唔讓又係唔抵可憐
唔係個個知掛
我見到路面e-power最大感受就係電機定發電機噪音好勁,超過一半時間都會聽到d聲,唔使抬頭望已經知道係e-power。Toyota d電機聲唔常出現,有都好細微。

另外toyota 上斜如果接近滿電,係會電池引擎一齊發力。 冇電,就變左引擎要叉埋電。不過要上山頂呢d 行60-70km 始終係冇難度(講noah呢d中型七人車)。
20km/L係我行港珠澳果時既油耗
如果日常用應該係好易做到23km/L以上
新車黎講
Hybrid車有咩好揀

想睇corolla cross又冇貨
蝗冠唔洗諗

睇大昌就Jazz ehev同Stepwgn ehev
下年應該會出埋freed ehev
中size除左toyota好似冇咩選擇
之前問咗,corolla cross要等到下年
Qashqai轉epower就正
唔知宏益會唔會番MX30 rev
馬車
x trail 有 e-4orce
劉馬車
咁撚on9?
仲諗住買部note e power
都係買prius算
幾多budget?
我覺得 corolla hybrid 個款好睇d
如果買prius就20萬內啦
corolla hybrid貴唔貴?
弱智?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞