我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 58 ) - Yujihw砌機List 6000人優惠

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
係.一定係行貨
全部盒同配件都會俾返你
希望呢兩日我上到架.我努力做緊Review
琴日開始部電腦用用下突然自己斷電黑mon再重新開機 本身都用到個零鐘頭先會再自己斷電 依家情況惡化到一入windows打密碼就嚟料 甚至係bios入面唔郁佢15分鐘左右都會重新開機
Ram已經排除咗 因為已經換過第二pair都係咁 唔同slot都試過 唔開xmp都試過
Cpu同display card溫度正常
想問下呢個情況係咪似壞火牛多過壞主機板唔該晒

Spec:
Cpu: 9700k
MB: z390 aorus pro wifi
Ram: corsair vengeance rgb rs ddr4-3600 16gb x2
Cooler: corsair h115i platinum
Display card: rog strix geforce rtx™ 4080 oc
PSU: TT GF1 850w
Ssd: mx500 500gb, samsung 970 evo plus 500gb (windows裝係度)

牛,板,cpu cooler,cpu都已經用咗3-4年左右
隻mx500 用咗5年
明白
咁點睇自己而家個MON係幾多Hz???
itx箱有咩推介?
好唔該巴打先
好 唔該巴打
單已落
目前budget:7000-8000左右
用途係打吓lol,玩吓fps,唔追求畫質
目前個mon1080,遲啲會上2k mon
諗住平平哋砌嚟玩
有冇巴打指點下條list
1 x [4月消費券優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$1,090

1 x ASUS PRIME H610M-E DDR4 Micro-ATX
價錢:$660

1 x Kingston Fury Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$699

1 x [4月消費券優惠]KLEVV CRAS C710 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$399

1 x [4月消費券優惠]ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti White OC Edition 8GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$3,299

1 x [4月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$499

1 x [4月消費券優惠]Jonsbo C6 Micro-ATX - Black
價錢:$249

1 x [4月消費券優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$125

1 x [4月消費券優惠]Be Quiet! Silent Wings Pro 4 120mm PWM Cooling Fan 三把優惠
價錢:$630

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,730
https://www.faroll.com/customize#MjI0Nyw0ODg3LDUwNDIsNTI4MSw1MzYzLDYzMzgsNjUwNCw2NjcxLDY2ODg
落咗訂單好耐 仲係未有人搵我同俾錢
如果全部件你有主動問過客服而且佢答你有曬現貨嘅話你可以直接俾錢先然後再主動DM!!! 喺悠二度買嘢一定要主動問問問,講真你主動問都未必記得覆你仲諗住被動等人搵就真係天真咗

我嘅做法係落單之前問清楚客服係咪所有嘢有現貨呢個超撚柒鳩緊要 (預訂嘅話……明嘅就會明),否則唔好執着一定要喺呢度買,其實出去買都冇問題。Confirm曬之後就落單自動波俾埋錢然後等電話,砌機嘅話個零禮拜就會有機,單件買走自己砌就大概4-5日就收到司機電話。特別係喺呢度砌機嘅話期間最好問一問咩進度,唔好完全被動不聞不問咁媽咪慢等
好多所謂“苦主等候區”等砌機等咗大半個月甚至成個月先收到機有九成原因係因為要等預訂貨剩低嗰一成就係嗰啲漏單 / 真·唔夠人或者手腳慢了。不過呢堆苦主通常知道要預訂跟著悠二都提早通知咗然後佢地會口講唔心急但其實都係好心急最後就係咁問「幾時到…幾時收電話…幾時XXX」了
弱弱一問
i7-6700搭RTX 4080
750w火牛其實有冇問題
麻煩幫幫手
18k budget
連27寸 4K mon
多工,打機唔追求畫質
唔係.係USB個舊野
介唔介意TG PM我
RAM可以留的.咁樣啦
1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,860

1 x [4月消費券優惠]Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x [4月消費券優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$640

1 x FSP HEXA 85+ PRO 750W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$590

1 x [4月消費券優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + ADATA XPG VENTO PRO 120 PWM Case Fan 三把 套裝優惠
價錢:$650

1 x [5月優惠]Thermalright Assassin King AK120 SE ARGB CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,068
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw2Mzk0LDY1MTEsNjUxMyw2ODI1LDY5MjE
直接將隻HDD搬落desktop咪得
隻野唔會再有的了
我要賣返部laptop
唔係邊有錢砌機呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞