我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,電腦求助解答 ( 58 ) - Yujihw砌機List 6000人優惠

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
12700 同13500 , 2粒差唔多
但不嬲有新用新
玩細機可以直接考慮國內D妖板
好似最近出左12700h itx板
咁已經不錯,好夠用
剩低都係外觀上問題
我都諗到頭都大埋 我香港有部放左係度 同時黎英國過時砌左部itx

HK:
3900x
2080ti
8*4 DDR4 3800mhz
x570 crosshair viii formula
corsair 650w火牛 唔記得型號
O11D

UK:
5600x
3060 12gb
16*2 DDR4 3600mhz
Asus B550i itx
SF600 牛
SSUPD MESHLICIOUS

有個fd話想成部uk個部買我二手
所以我諗緊返香港重用
ram, mobo
然後升做5800x3d 同4080 or 4090 然後帶返英國 再係英國買機箱砌
但咁樣我再下年暑假返香港就冇電腦用 定到時再算好d? 反正d硬件咁樣放係度只會跌價
悠二SIR,
7千,8千,1萬 打機細箱
性能上有幾大差距???
公司買左一部12100, 16GB 512 SSD
先至RMB1999
又真係好似好抵用
Thanks 巴打
風扇同埋散熱器可唔可以加重光污染
[4月消費券優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX210 WIFI 6E AX210 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.2 PCI-E Wireless Adapter (加購價)

如果我想加wifi係咪加喱個就得?
同埋隻750W牛夠唔夠4070ti用
感謝巴打
Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX 本身就有wifi 6e

除非你真係好需要更勁嘅wifi
唔洗加了 本身都有wifi
750夠用了
想問下部電腦藍畫面出以下Error係咪代表可以砌過部機啦?

kernel_data_inpage_error
critical process died
whea uncorrectable error
unexpected store exception
恭喜牙寶
感謝你同埋樓上位巴打
悠二sir想請教吓

嚟緊老母節想幫老母砌部文書機,想問吓依個list如何

Intel Core i3-12100 916

ASUS PRIME H610M-K D4 614

Kingston Value DDR4 3200 SO-DIMM 8GB 215

MSI SPATIUM M371 NVMe M.2 SSD 1TB 384

GTR Type-Z 400W 201

GAMING STORM M-ATX CASE KINGKONG PINK 199

唔該大佬
個list係你自己砌定點樣
GTR牛......買個大路牌子銅牌牛都唔係好開天殺價啫
so-dimm 多數係laptop先會用,冇adaptor或者特別設計嘅itx板應該隊唔落
應該覆左了
可以 落單個時搵我客服就ok
你tg pm 我
諗住買咩
我都有諗過買唔買銅牛但係見到全部都500w起跳有啲overkill, 不過銅牛係真係穩陣啲
咁ram我係咪應該搵過條冇u-dimm/so-dimm嘅嚟玩?
udimm 即係平時最常見嘅普通desktop ram,多數都唔會突登再寫出黎
sodimm 即係laptop用嘅細ram

一般家用知呢兩樣就夠
長知識了
thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞