港鐵前線真係比狗做,唔好再比HR呃入黎做(4)

1001 回覆
109 Like 4 Dislike
圖呢?
反而請唔少AO 入黎做,M30 max 咁制
M30 max 有幾多?
話明graduate trainee, 梗係請番白紙大學生
梗係用黎請返經理個仔啦
你啱,好多人都有背景,老豆老母本身都做梗mtr s grade以上
好撚型查飛狗當左自己係紀律部隊咁
班人上晒office未
每次發癲都可以調番去back office

呢個就係人辨
普通前線DE返早上五點, DL收晚上1點幾. 係唔係?

請問西九高鐵站前線有咩更返? DE返幾點?DL放幾點? 因為我見佢請人到話需要返通宵更. 通宵更係唔係無咩野做?
果邊6點開站,但開站唔係站員做,DE好似番5點9左右,DL好似收1點左右,通宵做admin野多,果邊聽講係g grade做報站,報完站就冇咩野做,等4點左右就落去坐月台,坐到有人接就收工
幫家父問 港鐵有冇牙科嘅福利?

(老豆做左廿年但都唔知 叫佢問HR佢又唔肯
員工有plan 最平幾廿蚊一年洗兩次牙, 家屬可以join 但貴d
廿年前個堆包埋免費牙科
首先,請唔好吊小弟, 我都知港鐵前線人工底又受氣, 但小弟無咩技能只好搏下入大公司搵餐晏仔.

我想問下以下工作是做什麼的?
1. 開站
2. 報站
3. 收站
remark: 以上工作在西九高鐵和其他線路會有不同嗎?
1. 開站一般係開閘開電梯,你當你係一個乘客入到站見到要著要用既野,都係你去睇佢地運作正唔正常,西九就唔同,係由保安部同事去負責
2. 報站即係登記番係你個站範圍要做野既人,有啲難明,但一般係站長去做,係西九先由站員去做,有咩事衰左要上身的
3. 同開站一樣,確保啲客離開哂個站,就落閘停哂啲電梯,西九一樣係由保安同事負責

有,上面講左了你有心想考升職就唔好揀高鐵,出路好窄,個站得好少s10位,而且有好多人係你前面排緊隊,亦都好難考番出去,出面既人極唔鍾意高鐵既人,但如果你想舒舒服服番工,高鐵站員真係好爽
冇乜技能又係諗住搵餐晏仔,不如做車佬(東屯馬除外),係考試辛苦,但係考完出黎舒服過站,放飯放brake 都起碼多過站, ot又冇站咁多
屯馬聽講考係激辛苦,不過過左就勁舒服
車長去個廁所都頭搵人頂
東鐵又有人跳軌
返headquarters做d咩?
lpo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞