發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
社會獎賞口材了得既人
內向既人就算有才能都唔會被欣賞

仲有一類唔識講野又懶係自信咁
我又唔係太內向
不過開會啲老細/老野講埋啲唔好笑嘅gag
我真係笑唔出
其實唔會主動同人講野
但人地同你講野個時會好傾得好smooth
咁算唔算內向
因為我唔鍾意專登搵野講
創業會唔會係出路

咪仲衰

做老細唔洗social?
內向係就算同一班朋友食飯都係講好少野

的確內向係會令你人際關係上不利,偏偏呢個社會係識人好過識字
唔好傻啦,社會唔會可憐你 香港更係一個物競天擇ge地方弱肉強食
其實點解會內向?
由細到大我比人嘅感覺係好靜
"你好靜"真係難聽過粗口
你點解唔出聲嘅?
唔使怕醜喎
屌鬼知有咩講
內向係就算同一班朋友食飯都係講好少野

的確內向係會令你人際關係上不利,偏偏呢個社會係識人好過識字

除左呢樣,仲有d仆街仔見到愈唔識飲酒果d毒撚,愈要對鳩佢
自己內外, 逼自己同人講多d野
性格決定命運,無計
咁呢個世界總要有堆廢柴既 唔係低下工作邊個做?
有無人做presentation無咩問題
但對住兩三個人傾閑計反而會有壓力

present 只要準備好就ok,就算人多都只會怯一怯
但當對住超過1個人傾計真係好驚
傾傾下就會無人理我,成日我講完野就dead air
佢地就會圍威喂
其實內向都有好多方法appeal既
例如主動請纓、做額外工作、用自己強項完成工作、改革工作流程...等等

present 只要準備好就ok,就算人多都只會怯一怯
但當對住超過1個人傾計真係好驚
傾傾下就會無人理我,成日我講完野就dead air
佢地就會圍威喂

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞