發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
我好明白

我試過同上司兩個人落地盤
好多時大家都冇野講,dead air
係講公事會傾幾句
所以我心入面都知佢唔係幾like我
咁樣又點有運行,好慘

説話技巧係工作能力其中一種 呢啲唔係内向 你你冇能力 代表你廢 唔升你唔出奇

工作上交流完全無問題
係唔會同上司傾閒計同擦鞋
你踩低人係反映你心地差

同埋由細到大比人貫徹左一種,一定要好尊重比自己大粒既人
由大學個時已經係,永遠對d prof 恭恭敬敬,見住身邊有d frd 有時會同prof 傾閒計講笑但我只係會微笑點頭/傾學術野
如果可以擺脫呢種要好恭敬,小心翼翼既感覺就好

其實岩架....
有d 人好那小器, 比你知道佢小器, 真接屌你己經好好人.
有d 係好小器, 覺得你respect 佢, 但係背後先放暗箭, 禮多人不怪呀巴打
最憎人做野成日嘰哩咕嚕
返工十幾分鐘又話幾時收工 放工食乜
係老闆面前又扮勤力轉個頭將自己要做既野掉比人做
由細到大屋企人以為我自閉,自中學俾人排斥過後,性情大變,幾年間變得活躍左

去埋外國,領悟到咩係識人好過識字 尤其身在異地,更加要學識呢個道理

所以我好積極咁出去social,完完全全變左人人眼中嘅世界女⋯無可否認,做咩事係順利好多,有咩事一定有人幫到你 當然要有來有往啦

世界就係咁現實 唔想俾人淘汰就要改變

我都係因為經歷嘅野周不時腦海replay返,好怕再被人排斥,先迫到自己改變
由細到大屋企人以為我自閉,自中學俾人排斥過後,性情大變,幾年間變得活躍左

去埋外國,領悟到咩係識人好過識字 尤其身在異地,更加要學識呢個道理

所以我好積極咁出去social,完完全全變左人人眼中嘅世界女⋯無可否認,做咩事係順利好多,有咩事一定有人幫到你 當然要有來有往啦

我都係因為經歷嘅野周不時腦海replay返,好怕再被人排斥,先迫到自己改變

絲打可唔可以分享下點改變

絲打可唔可以分享下點改變

一開始識班同事好小講野
自己算靜個種人
熟左就比人話唔講野係咪會死

ur face ur fate....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞