發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
男人多數都天生幽默

我都好內向,但有時唔知點解講野其他人會覺得好笑
當然有時係諗到D on9野特登想搞笑
你自己問題走去怪個社會?
創業會唔會係出路

你真of覺得摺既人創業會係出路?
成日同個女同事2個人食飯

一句野都唔講就食完
其實睇個post就知道
有好多人根本就唔係內向,亦都唔係怕事唔敢同人講野,而係唔想同人講野,唔中意同人講野,而背後潛在既原因有可能係你根本唔中意果個人

繼續活係自己既世界再等人餵啦,講真,你要活係自己既世界又憑咩要人餵你,你想得到一d野都麻煩你拎d野出黎換啦,真係話你毒都侮辱左毒撚呢個字
自己摺就認柒左佢啦屌你老母
下下要等到人地揾你先識出聲
成撚日唔主動識下同事都算啦
宜家仲要反過黎話人地唔理你
內向撚自己孤立自己怪得邊個

單機啦你

一句野都唔講就食完

一對一女囡囡
內向你點lead到班下屬?神交

人類主要係靠把口溝通嘅

上司唔係奉旨無時無刻用眼去觀察你嘅工作表現

所以升職冇你份
叻過你做野勁過你又識同人溝通既人大把
係升都升個全面啲架啦
同人相處都係個人能力嘅一種,咁你係差嘅就要改㗎啦,除左啲皇親國戚之外我就未見過一個好撚內向又唔識講野嘅人係做到高層,無人叫你同同事吹埋啲無撚畏畏嘅野㗎,尤其同上司緊係圍繞著工作去吹㗎啦,比佢感覺你係諗住工作上嘅野居多嘅,你話你落地盤咪吹下啲工程野,順便show off下你識嘅野,唔係叫你摟佢去叫雞果啲呀,如果你閒計又傾唔到,工作上又吹唔掂,咁你真係能力上出問題啦

做到高層又點?俾盡您300k一個月

但有好多內向既人冇做so called高層自己做生意搵緊過億

咁您又點睇

你有無人地咁撚叻先得㗎,平凡人就要用返平凡人嘅方法,唔好以為自己內向就有才華,毒撚就專一好男仔
內向都請既間公司好極有限
其實內向都有好多種
身邊有2個新黎既同事都唔多出聲

一個平時唔出聲, 但叫佢做野好爽快, 有唔明會問(但一句起兩句止)
另一個同事唔出聲, 叫佢做野好慢, 叫佢打電話同人講清楚, 就驚死話可唔可以用EMAIL, 做野lup到痴線. 好簡單既野佢會諗半日
又蠢又怕事+內向
第一個同事個個話佢冇乜野. 俾佢做野好放心
第二個同事冇人想理佢 (佢仲要以為自己好醒, 話人做野唔掂)
只要你內向唔影響工作能力就得

關內向鳩事咩
唔識social+唔想social
成日唔知講咩好 同人冇話題 又驚人地會覺得我講野野悶/低b 所以寧願唔出聲

好想多d野講 類似森美小儀做節目咁 好多話題/識接下一句 接得好

想改變自己又覺得好似好突兀 而且呢d野天生嘅
大佬你唔識點同人溝通既話點升你呀

一句野都唔講就食完

條女咁都同你食

我都唔知點解
有日見到下屬同上司擦鞋扯火請左幾日事假, 電話唔覆msg 唔睇

返到黎先知個擦鞋同事收左封警告信
我大大聲問佢:"你落鞋油擦鞋咩"

諗起心都涼撚埋
有日見到下屬同上司擦鞋扯火請左幾日事假, 電話唔覆msg 唔睇

返到黎先知個擦鞋同事收左封警告信
我大大聲問佢:"你落鞋油擦鞋咩"

諗起心都涼撚埋
我老闆係market director 又係內向底
全公司都like佢 份人貼地唔吹水唔做作
成日同我講內向冇問題架
反而內向既人 會花更多時間去思考問題

事實上 有統計 大公司既CEO內外向既比例好接近(定好似內向多少少添)

有人做過研究話內向嘅人更適合成爲領袖,不過係外國研究香港
為左咁成撚日係公司講埋啲無謂無意義既對白令自己無咁靜
太靜成日比人覺得有心事 唔開心 唔埋堆
呢啲概念好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞