發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
為左咁成撚日係公司講埋啲無謂無意義既對白令自己無咁靜
太靜成日比人覺得有心事 唔開心 唔埋堆
呢啲概念好on9

其實我有留意上司同其他人講D乜, 學習下social
但佢同人講既野通常係抱怨屋企人, 抱怨公司既同事, 講下公司有咩project, 問人人工福利個D
我自己好少會搭到嘴
i know that feel
同年齡層都仲講到下野, 年紀大D已經唔識同佢地溝通
內向既人係唔中意同人social 吹水9up, 但係工作上既溝通係完全冇問題喎
曾經喺其他post講過自己屋企環境好唔掂
有九成同事屋企都唔洗憂柴憂米
一日到黑傾買咩新名牌新波鞋去旅行
食飯我要慳錢一路帶飯 同事絕大部份出去食
完全融入唔到落去
同事們對我好似都冇咩野
對我印象就係唔顯眼 唔特別討好亦唔討厭
比較靜同埋個人好有禮貌好客氣
其實我都有心同人social,
奈何唔知講咩好,又驚講錯野
性格內向嘅人係咪唔適合做老師?
我老闆係market director 又係內向底
全公司都like佢 份人貼地唔吹水唔做作
成日同我講內向冇問題架
反而內向既人 會花更多時間去思考問題

事實上 有統計 大公司既CEO內外向既比例好接近(定好似內向多少少添)

你就好
我就係
明明工作能力比大部份同grade好
但因為成日唔出聲 manager唔中意我
performance仲寫到我好差
分分鐘工都冇埋

social都係工作能力一部分
成日同個女同事2個人食飯

一句野都唔講就食完

點捱
唔識social+唔想social
成日唔知講咩好 同人冇話題 又驚人地會覺得我講野野悶/低b 所以寧願唔出聲

好想多d野講 類似森美小儀做節目咁 好多話題/識接下一句 接得好

想改變自己又覺得好似好突兀 而且呢d野天生嘅

你似唔識social但好想變得social喎
內向撚
但好好彩啲同事好好人 相處冇咩問題
個人覺得工作上滿足到人 唔好比鑊人
就算係內向撚都冇咩問題
由其係俾人問:「點解你咁靜既?」
我真係諗唔到點答

依句真係由細聽到大

難聽過粗口

真係好撚難聽
聽完有好想打爆佢地
我就係
明明工作能力比大部份同grade好
但因為成日唔出聲 manager唔中意我
performance仲寫到我好差
分分鐘工都冇埋

social都係工作能力一部分

appraisal 溝通能力個項最低分
Pt仔唔知同啲ft同事講乜好
由其高級個班
除公事上好似無乜野好講
大家個gap又好似好大 平時又少見
加上我成日都怕講錯野得罪人多
有無人可以俾啲話題嚟
Pt同pt仔溝通完全無事
不過我地好少見到

same here
由其係俾人問:「點解你咁靜既?」
我真係諗唔到點答

依句真係由細聽到大

難聽過粗口

真係好撚難聽
聽完有好想打爆佢地

佢地咁講完只會更加唔出聲
又唔知傷害到人
同人social其實唔係性唔性格問題,係一種能力
我都唔鍾意講嘢,但係有需要嘅時候我講到,目標完成到,關係建立到,根本無問題

Agger
Same
內向唔一定反映係工作能力上
我公開試oral有5*,出黎做野presentation清晰流暢會被上司讚,但私下同同事冇乜交流,冇點建立人際網絡
有冇人同我一樣
內向既人係唔鐘意多人 一大班人social姐
正常small talk都應該可以講到好多野
旅行食野番工校園生活搵工是旦講下你自己既經歷都唔難
再唔係既咪做一個發問者
留意下其他人有咩強項其實有料既人都好願意分享自己既野
如果small talk都做唔到咁都應該唔係太關內向事
要試下擴大自己既眼界學多啲野令自己多啲同人溝通既話題
內向唔一定反映係工作能力上
我公開試oral有5*,出黎做野presentation清晰流暢會被上司讚,但私下同同事冇乜交流,冇點建立人際網絡
有冇人同我一樣

我會考oral 5*, 高考口試拎A, presentation多數A range

但同同事完全溝通唔到
同人相處都係個人能力嘅一種,咁你係差嘅就要改㗎啦,除左啲皇親國戚之外我就未見過一個好撚內向又唔識講野嘅人係做到高層,無人叫你同同事吹埋啲無撚畏畏嘅野㗎,尤其同上司緊係圍繞著工作去吹㗎啦,比佢感覺你係諗住工作上嘅野居多嘅,你話你落地盤咪吹下啲工程野,順便show off下你識嘅野,唔係叫你摟佢去叫雞果啲呀,如果你閒計又傾唔到,工作上又吹唔掂,咁你真係能力上出問題啦

做到高層又點?俾盡您300k一個月

但有好多內向既人冇做so called高層自己做生意搵緊過億

咁您又點睇

你有無人地咁撚叻先得㗎,平凡人就要用返平凡人嘅方法,唔好以為自己內向就有才華,毒撚就專一好男仔

我無話自己好叻,只係想話都有好多內向人係有能力啫
社會獎賞口材了得既人
內向既人就算有才能都唔會被欣賞

社交能力都好重要
無但有才能算唔算高分低能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞