發覺內向既人出黎工作係好慘

261 回覆
581 Like 18 Dislike
屌 完全明白 返新工d同事原本都已經一堆 自己又唔係好想夾硬叉把嘴叉隻腳落去人地個堆到 搞到自己成個毒撚咁 基本上除咗公事問嘢都誤會點同同事吹水 好撚老尷
岩岩出黎做野
同期有個intern好social又做得野
我呢個full time 就好靜
完全被比下去
內向還內向
唔識同人交流溝通/表達自己係另一回事
誤以為自己咁樣叫腳踏實地做實事而不被欣賞就賴老細冇知人之明又係另一回事

內外都有pros and cons 架,你咁講真係嘥氣
屌 完全明白 返新工d同事原本都已經一堆 自己又唔係好想夾硬叉把嘴叉隻腳落去人地個堆到 搞到自己成個毒撚咁 基本上除咗公事問嘢都會點同同事吹水 好撚老尷
成日用內向呢個理由去做解釋
好差囉

利申毒撚
內向唔一定口才差
做野還做野
用內向黎掩飾自己交際能力垃圾

由其係俾人問:「點解你咁靜既?」
我真係諗唔到點答

依句真係由細聽到大

身同感受
成日返工幾日都比人問點解唔講野
大佬,識得幾日有乜好講
自己都係重度內向, 的確第一感唔會好好, 但係講真內向人好多接觸一樣嘢嘅時候更重於觀察, 消化, 同分析, 寧願言簡意賅, 都唔會夾硬吹
我都係內向嗰堆
試嗰有份工直頭全公司當我透明
之後下一份工開始係咪都應下對方
對方講笑 再唔好笑都要笑到好似森美咁
同事間吹水間唔中又講下啲無聊嘢
係就係唔啱我性格 但要生存就係咁上下
而家啲同事都幾鍾意我
尤其一番新工,就更加唔想講野
岩岩出黎做野
同期有個intern好social又做得野
我呢個full time 就好靜
完全被比下去

其實無奈在
兩個人 做同一樣嘢 一樣quality
但啲人就會因為同sociable嗰個fd啲覺得好啲
因為唔多鍾意introvert,所以點都會挑剔你
屌晒佢地老母
黎緊番新工 ,唔知點social
黎緊番新工 ,唔知點social

問人有冇上連登
個社會係咁垃圾架啦,你有死亡筆記既話,咪改變下依個世界囉

利申:內向人士
想俾十個正皮依個po 根本面試依個制度已經有問題 入到公司更加係靜 都唔明d人點解乜都講到一餐,我次次講野都一句起兩句止
內向既人通常比較真誠
識搵一定搵內向人做知己
唔會人前人後
唔會有主見衝突
同埋因為成日聆聽人講野
所以傾向識得換位思考
同埋
係一個好既傾訴對像
唔會話成日插嘴,又守到秘密
通常外向人會潛意識搵個內向人做fd
有野發表/有idea時搵個外向fd幫拖就ok
專注做返內向就得
環境同性格整定係內向就係內向
要識得運用內向既能力
而唔係抱怨自己毒

利申:曾經因為內向,俾同事話講野真誠,上司讚我唔會講多過做,永遠腳踏實地,而家創業成功做緊老細。。
知唔知咩叫適者生存

內向根本就係缺陷
點解身邊既同學同事個個都外向撚黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞